男朋友嫌我人工低 好大壓力

1001 回覆
94 Like 978 Dislike
之前遇過兩個後生女EO
一個做到9pm先拎啲嘢番屋企繼續做
一個就做到凌晨兩點幾
不過係因為有urgent嘢

EO唔一定係你講得咁好做
去街食飯AA定男俾哂?
如果搵六十萬就唔會計依啲數,叫個女仔辭埋份工啦,搵雞碎咁多盞失禮

但搵幾萬自然就要搵個生活水平相當既伴侶,因為個能力唔夠cover另一半,依個係好現實
唔關學歷事, admin本來就人工唔高, 成個department個筆直都唔會高, 又點會高人工
雖然少我一半有多,但30k都多過好多人既
一係就真係好有手段,大公司office manager都搵60k up,喺公司都幾有say
係,講中哂
你條仔唔知道一條女肯出賣身體,根本閒閒地10k以上
出面aco post都爭崩頭 當大學grad就入職真係好多男同女27歲先搵岩岩兩萬
做得空姐 姿色 打扮 唔會差得去邊
個心會gur d
文員就不了
其實讀完個degree可能都係無分別
周街都係大學生
唔係話你讀書增值自己唔好
但你無規劃一下自已條路,你讀完可能都係搵份萬幾蚊既工
上連登唔好咁認真 分分鐘好多係問緊媽咪拎零用錢嘅小學
Ching講得啱,好大可能係條仔唔介意,但佢屋企人介意。可能條仔暗示緊條女,叫佢搵份好少少嘅工,唔使俾佢屋企人睇死
佢條仔呢刻冇50K
可能下兩年就有
同埋你呢d問題真係loser先問得出
你問緊點解唔去搵時人地已經用好多心血鋪緊條路準備第日有
拋磚引玉呀,你識唔識㗎
N展
做空姐識諗嗰班都搵唔少,剩係帶貨嗰part已經多過份糧,有啲因為咁搞埋小生意就仲穩定
覺得樓主男友咁講真係太現實 會傷到人
咁多計算都唔方好愛你 而係搵個partner夾份供樓
如果真係去到談婚論嫁既stage就話
建議分手

但樓主你真係過多排要搵份高人工啲
或者增值下自己
講緊我公司請個清潔姐姐都高人工過你
如果啱啱出黎做嘢就話
做左咁多年野真係要認真諗下
到你中年時比人炒左(你呢啲位最易炒/比人replace)
分分鐘連13k都搵唔番呀
一個meme黎
相傳 男人 30 歲仲係處男 就可以轉職成為魔法師
老左要還架
除非你有父幹/財務自由
我自己搵緊三萬都覺得廢
當你係三萬個pool既時候,你就會發覺自己係個pool入面最廢果班,你唔會再搵返萬幾蚊果班做比較,因為無意思

只能講月入三萬對成家立室仲未夠,條女唔搵返多d真係搞唔掂
呢樣我都有諗過
首先我依家學歷實在太低
點都拎返張入場券先
career path 就想入返airlines back offce/ CS 物管(有呢方面經驗)做上去
到時grad 睇下邊行好景再揀 起碼熟同有興趣

有個degree 先有晉升機會
我依家咁廢升都唔係輪到我 亦都無揀工既權利
比多啲出路自己行

多謝巴打意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞