男朋友嫌我人工低 好大壓力

1001 回覆
94 Like 978 Dislike
笑咗
屌啦 3萬叫廢 已經贏咗香港50%以上嘅人啦 比著調轉女人揾3萬 男人揾萬三 你會唔會話個女人廢 on9
你追下我上面d留言先
生活水平都唔同啦,人地早午兩杯咖啡,放工飲杯啤酒嗌個calamari,放工去搭車行過見到jamon 特價又買包,加埋午餐車錢已經五舊水
一個搵萬頭既伴侶要點樣接受依種生活模式?
Cwb
有fd揾緊400-500k, 識個陣老婆都吾係專業人士,生左小朋友後到依家2x年無出過黎做野

上年22 23
今年27
開源但唔識節流都係一個問題,你形容嘅生活模式,月入6萬蚊但仲要供樓係好難喎...
加油 有心不怕遲 你仲有時間 你係為緊你地既未來拼搏 所以絕對係勵志
你咁計一個月都係洗一萬,供樓當萬八,強姦錢千五,仲有三萬用

我就係例子
考慮同我一齊囉
你個朋友嘅老婆陪佢出席啲上流社交場面嘅話見唔見得人,識唔識禮儀,談吐得唔得體先?
揾萬幾但有fullpay樓點睇
點止一萬呀lunch 唔使錢?
same here.
人工低過我的男仔覺得無面
人工高過我1萬左右的又嫌我賺錢少
搵400-500k唔一定上流既,好多中小企老闆都搵到
你岩佢老婆2x歲時好索好正,好聽話
新婚租套房 ?
住一排 實有人不滿
唔買都要租啦
30+12k
長遠都係唔夠駛 點都要諗計搵多d
兩個人一齊加
點都快過一個人
其實我覺得咁先唔好

我屋企老母就係做全職主婦 不時都會俾老豆嫌棄自己冇做過野 佢地唔當家務係做野 當初話可以養一世 但到真係使錢既時候對方就會同你計算 覺得你係問緊佢攞錢 而且成廿年冇做野對社會都脫曬節 未必係好事

所以我覺得女人至少事業上要獨立 否則你個把炳只會係人地到 當然如果搵到唔介意既另一半 咁係你好彩
我呀爸就係做生意,但要同客傾數,我呀媽都會出席,佢比較識social。
未計每年bonus
我計俾你睇
兩杯咖啡當80
lunch 70
車錢30
HH 150
放工買濕鳩嘢150-200

係咪500舊水左右?同埋又唔係日日買濕鳩嘢,都要得閒行過先會
其實我覺得個人咸魚無咩問題
唔係個個人性格都上進有野心
放工可以輕輕鬆鬆碌電話煲劇都係一種幸福

只能夠話你男朋友 唔知自己想要點樣既另一半 淨係想要一個女朋友就一齊
然後覺得你唔係佢想像中未來老婆既樣子就逼你改變 美其名想為另一半好
咁都幾仆街
女人要求男朋友上進都一樣 一係就一開始搵個有野心有條件
唔係搵個男朋友又嫌人唔上進 一路騎牛搵馬

另外上面一堆藍字user利申幾歲搵幾銀就對樓主指指點點 搵得多就可以指點樓主人生?
樓主自己人生繼續咸魚又好 想發奮又好 應該係自己想 唔係俾另一半逼
加油

認同

所以要睇廢果一方點諗
會唔會發現到自己係廢 為自己而去上進
定係覺得我為左要繼續一齊而被迫上進但其實都唔知自己想點

我同朋友討論 我啲朋友都有提出過你紅字果樣野
搵完(外表)符合既,但發現內在唔係佢想要既人
就迫對佢迎合自己 塑造自己理想對象出黎

無人係100% 完美同埋符合自己理想期望
有啲位大家點都要磨合 唔可以完全將自己果套套落另一半身上 咁樣一定大壓力啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞