男朋友嫌我人工低 好大壓力

1001 回覆
94 Like 978 Dislike
女同事都係搵5萬-7萬?
屌你老母
屌 追返樓主1年前既post
佢同男友22、23歲

依家又話兩個27歲
又係假膠PR post
咁呢啲咪有家底同冇家底嘅分別囉
屋企俾到你嘅野,咩生活質素嗰類
使唔使強求一個你愛嘅女人match到你先得?
因為對方想簡單過人生,你就要嫌棄佢?
咁唔好講個愛字啦
你地揾緊個 financial partner咋
講黎講去咪又係講錢,乜春mindset唔同
有家底同冇家底嘅男人mindset更加唔同呀
唔關男友事.. 本身個人無咩大志甘於只做13k 既工其實已經係有問題
有無目標呢個因素係大於有無學歷
有心既做admin 都係咁兒搵到20k 左右, 而你甘於做只出13k 俾你公司

你話疫情仲有份工算係咁, 換一個情況, 好彩你有屋企人咋, 唔係既話你一個人13k 真係最多只夠錢你住劏房
個post同我嚮FB睇嘅另一個post似曾相識咁👀
可能佢最近股票輸多咗搵位入你啫
自己供無話唔得嘅,但女嘅都咪諗住可以跌埋心水比人養,一個唔覺意到時叫離婚,女方人又老,錢又冇,咁就一世

另外香港地根本無得比你揀供唔供樓,公屋隨便都超入息;揀供樓供得完嘅話根本唔會蝕,有事隨時可以套現翻,筆錢仲係自己嘅,但租屋就⋯⋯
30K 供條柒樓咩
比你兩個都30K 都唔撚夠啦
中出即飛女既真係要帶眼識人
香港地會有女人覺得一日三餐溫飽就算?除非你個樣生得很抱歉 如果唔係請唔好用男人搵皮幾野既情況去諗d女既生活質素
正解
但求唔駛OT準時收工
日日做的routine嘢就最開心

但係其實只是有心搵大少少少少既中小企做admin, 唔好講過2 去到20k.. 17~8k 都有啦, 甘於做13k 既公司根本就無大志加極度短視
好彩你都知自己咩事
臭雞,你好撚臭
眼中得錢
所以你未會要求另一半有返咁上下
因為你今日有既一切都係你自己既努力
每個人想法唔同
絲打做咩工
始終都係樓價太貴喇
佔咗好多人超過一半嘅收入
不過生細路先係無底深潭
所以無錢真係唔好拍拖溝女搵得30k自己都搞唔掂 仲點買樓結婚 你有料咪溝個有錢女食軟飯 自己又無料又嫌棄個女就算啦
睇左好多留言都好扭曲
點解咁多人錯重點
重點係個男既想上樓然後expect個女第時幫手供
但係有無諗過個女既想唔想
依家唔係樓主好想但又唔付出喎
其實人各有志
無話咩人工咩程度先係正常既

好簡單
個男既咁想上樓咪自己努力啲囉
唔係話個女既唔洗付出
但最多咪因應能力去貢獻
而唔應該係去push個女既揾多啲去幫手供
個男人咁既mentality
樓主你可以預計佢可以對你有幾好

我自己覺得未必要去到以前個種
養老婆等佢唔洗捱既傳統心態
但係push自己未來老婆去捱係咪玩法
除非係個男既覺得自己另一半大材小用
想鼓勵佢又係另一會事
但唔似樓主男友係因為咁而push你
只不過係諗錢諗生活壓力
總結都係
一個好男人會盡力承擔生活壓力
兩口子生活睇餸食飯
佢今日想push你加餸,你話呢?
打字都咁鳩
唔敢想像真人會點
佢仲要不斷咁提自己搵幾多
仲乜柒魔法師
笑撚死
唔通你以為有閪大曬?
咁好簡單姐,唔好結婚住咪得等疫情算完搵份20k up既工唔難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞