Fujifilm討論區(16)後悔放35 1.4痛哭揮手區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike

乜用途,通常日間影相還是夜間影相,室內室外?
前者焦段實用,後者大光圈高質素。
我提供另一個option:
買35.4,再加差唔多1k買xc16-50(或者二手買)。
咁就日頭有鏡影景,夜晚,室內都唔會因為光圈不足而導致快門太慢。

應該多數日間室外影
因初學同budget 有限想二揀一
好鐘意散景同睇過review話35 1.4係好鏡
所以唔知用住kit鏡先好定直接買body+35 1.4

但其實35.4依家好難買到,而且價高。都係買18-55先啦,二手收支返黎。

二手大約幾錢可以接受?
我見一手要三千二
新手想買xt1 + 1855
如果想試機係咪一定要去showroom?
同埋行貨水貨有無所謂?

Thanks

睇左說明書未

試過兩邊(A 同 另一隻公仔)
都唔得

Please check manual page 8
link is here
https://static.bhphotovideo.com/lit_files/92211.pdf

挑去studio check 算

都唔得

https://static.bhphotovideo.com/lit_files/92211.pdf

去啦 哂車錢
有個技術問題,影風景相先可以影到天空藍,而建築物又唔會黑
跪求各位指教

睇左說明書未

都唔得

好行la
studio見到你實笑

好行la
studio見到你實笑

冇計 開機扭去23 mm 有a mode
一去返18 就變P
高登個富士 post 沉到冇左影。
買左 x 70,細節好像差左d
利申,淨係識用Auto mode,係咪一早買rx100 好d
sell我位哥哥講好好用,但咁多轉盤真心唔多識用,
Auto mode又好像得標準軟片,但係無柔和同艷麗呢類揀

有一樣野可以幫到你發掘部機既潛能,就係跟機既說明書,唔知你有冇拆開黎睇過一眼,你冇拆開過冇問題,你上官網 download 返份說明書放向手機度當你拎住部機有乜唔明都可以拎黎睇下,如果你連呢樣都唔做基本上除左 iphone 外你買乜相機都係廢。
跪求各位指教

加塊偏光鏡係鏡頭
求意見

手上有枝1024 35/f2

黎緊去旅行諗住單鏡走天涯 想買枝新鏡去

主要影景/建築/食物

諗緊1655 16.4 定23.4 好
求意見

主要影景/建築/食物

會唔會諗56 起碼冇重疊
求意見

主要影景/建築/食物

單鏡又想影埋建築就16或者16-55啦

入fuji telegram group有著數
求意見

主要影景/建築/食物

有無telegram link
求意見

主要影景/建築/食物

有無telegram link

https://telegram.me/fujifilmhkgi
買左 x 70,細節好像差左d
利申,淨係識用Auto mode,係咪一早買rx100 好d
sell我位哥哥講好好用,但咁多轉盤真心唔多識用,
Auto mode又好像得標準軟片,但係無柔和同艷麗呢類揀

你部機有問題
見你咁慘200蚊同你收左佢

我300蚊收
跪求各位指教

加塊偏光鏡係鏡頭

咁我去買一塊先
<blockquote>有個技術問題,影風景相先可以影到天空藍,而建築物又唔會黑
跪求各位指教

加塊偏光鏡係鏡頭</blockquote>

咁我去買一塊先

光暗位差太多
唔關CLP事
一係搖黑卡,一係GND,一係HDR
[quote]<blockquote>&lt;blockquote&gt;有個技術問題,影風景相先可以影到天空藍,而建築物又唔會黑
跪求各位指教

加塊偏光鏡係鏡頭&lt;/blockquote&gt;

咁我去買一塊先</blockquote>

光暗位差太多
唔關CLP事
一係搖黑卡,一係GND,一係HDR[/quote

CPL]
&lt;blockquote&gt;有個技術問題,影風景相先可以影到天空藍,而建築物又唔會黑
跪求各位指教

咁我去買一塊先

光暗位差太多
唔關CLP事

乜最正確個做法唔係影raw 後期執咩?
<blockquote><blockquote>&lt;blockquote&gt;有個技術問題,影風景相先可以影到天空藍,而建築物又唔會黑
跪求各位指教

咁我去買一塊先</blockquote>

光暗位差太多
唔關CLP事
一係搖黑卡,一係GND,一係HDR</blockquote>

人地問你點影 你就話後期執啦 會唔會怪怪地
同埋影raw都唔係話無敵既 ev差幾級 死黑過曝你都係救唔到
&lt;blockquote&gt;&lt;blockquote&gt;&amp;lt;blockquote&amp;gt;有個技術問題,影風景相先可以影到天空藍,而建築物又唔會黑
跪求各位指教

加塊偏光鏡係鏡頭&amp;lt;/blockquote&amp;gt;

咁我去買一塊先&lt;/blockquote&gt;

光暗位差太多
唔關CLP事
一係搖黑卡,一係GND,一係HDR&lt;/blockquote&gt;

人地問你點影 你就話後期執啦 會唔會怪怪地
同埋影raw都唔係話無敵既 ev差幾級 死黑過曝你都係救唔到

我唔識執先問下點影得好啲

加塊偏光鏡係鏡頭&amp;lt;/blockquote&amp;gt;

咁我去買一塊先

光暗位差太多
唔關CLP事

今時今日唔講咩係最正確, 結果論算啦

但上面講既搖黑卡同gnd 都係好有效同唔駛煩既做法, 好似上面講, raw 有佢寬容度既限制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞