Fujifilm討論區(16)後悔放35 1.4痛哭揮手區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
已有A7+Fe55.8+16-35

如果買xpro2,大家recommend xf16.4定xf23.4?

有a7仲買多部富士?
富士同sony有咩唔同特點?

如果買xpro2,大家recommend xf16.4定xf23.4?

有a7仲買多部富士?

純粹身痕咋
去旅行發覺換鏡好麻煩

所以諗住買部一機一鏡富士
貪佢jpg出既色都還好(sony既jpg真係好唔得...係raw既寬容度夠大)

Btw,好耐之前用過x100,個時覺得高iso同dr好唔掂

我都有意,巴打

有意收定係放?

想收,但今日已買行貨,多謝巴打先

我都想收支 仲有冇巴打放?

有a7仲買多部富士?

純粹身痕咋
去旅行發覺換鏡好麻煩

所以諗住買部一機一鏡富士
貪佢jpg出既色都還好(sony既jpg真係好唔得...係raw既寬容度夠大)

Btw,好耐之前用過x100,個時覺得高iso同dr好唔掂

其實fuji同sony就算raw個顏色都有分別

要玩一定係玩啲你冇既, 廣角大光圈一試難忘
旺角間Borwin三陽信唔信得過?
有冇巴打喺𠴱度買過?
之前買左部rx100 m4 ,覺得個focus 99 地
X-T10 會唔會好d? (之前用開a6000,個個快focus 感太難忘)

同埋X-T10 肥花好似已經冇得賣 仲有邊度有新行貨賣?
有冇巴打喺𠴱度買過?

三陽ok四寶就無謂
有冇巴打喺𠴱度買過?

三陽ok四寶就無謂

好奇一問,四寶有咩問題?
利申:幫襯過一支鏡
之前買過買咩機好,突然想問埋無反做主力機會唔會唔夠玩
好似人人都係玩單反先影到靚野噤

冇分別既, 分別在於影相果個人

最近睇篇報導話有個人係印度影城市中既豹攞國際大獎, 佢花左幾年時間去影呢個project, 而佢用既只係450d, 同而家760d差左六七代

你買部單反十年唔帶出街, 不如買部無反日日帶出街啦

冇分別既, 分別在於影相果個人

最近睇篇報導話有個人係印度影城市中既豹攞國際大獎, 佢花左幾年時間去影呢個project, 而佢用既只係450d, 同而家760d差左六七代

你買部單反十年唔帶出街, 不如買部無反日日帶出街啦

儲多一兩個月再睇買咩
有冇巴打喺𠴱度買過?

三陽ok四寶就無謂

more
啱啱入手左二手xe1
諗住搭枝xc鏡
1定焦同1650比成像差好遠?
2巴打係邊間買過xc鏡?
啱啱入手左二手xe1
諗住搭枝xc鏡

1) 我個人覺得差好遠,就算 xf 系列。
除非旅行想輕便,否則玩 prime 吧
建議買支二手 xf18-55 , 二千頭。

2) 我唯一一支係 xc50-230 看門口同打月

買 lens 前應該要問下自己會影咩,想一鏡雜食 18-55 .
影景就去試 14,16,23
影人35, 56

理想 prime combo 好多都係 16.4, 35.4, 56.2
平選 prime combo 14, 35.2/35.4 , 基本上夠玩一排啦
亦都有好多人全 zoom, 10-24, 18-55 兩支走天涯

我情況特別 d, 用23, 因為支23.2 (快,細) , 街拍為主。

如果遠 zoom 鏡你會考慮埋,支55-200 二手價都係3千頭。
啱啱入手左二手xe1
諗住搭枝xc鏡

買 lens 前應該要問下自己會影咩,想一鏡雜食 18-55 .
影人35, 56

理想 prime combo 好多都係 16.4, 35.4, 56.2
平選 prime combo 14, 35.2/35.4 , 基本上夠玩一排啦
亦都有好多人全 zoom, 10-24, 18-55 兩支走天涯

我情況特別 d, 用23, 因為支23.2 (快,細) , 街拍為主。

如果遠 zoom 鏡你會考慮埋,支55-200 二手價都係3千頭。

多謝巴仔詳細回覆
既然係咁 第一枝鏡應該買 xc zoom因為想練習多幾個焦距 本身對zoom畫質都無乜期望 所以XC算
儲下錢再入XF 定焦
好的最好 差的……唔好太差
有冇巴打喺𠴱度買過?

三陽ok四寶就無謂

賣有問題嘅filter.我懷疑係假. 鏡我冇買過
啱啱入手左二手xe1
諗住搭枝xc鏡

影人35, 56

多謝巴仔詳細回覆
既然係咁 第一枝鏡應該買 xc zoom因為想練習多幾個焦距 本身對zoom畫質都無乜期望 所以XC算
儲下錢再入XF 定焦

xf zoom超高汁喎巴打
買xf好過啦,又唔係好貴
18-55

55-200

我就用tele多既
啱啱入手左二手xe1
諗住搭枝xc鏡

影人35, 56

多謝巴仔詳細回覆
儲下錢再入XF 定焦

xf zoom超高汁喎巴打
買xf好過啦,又唔係好貴

我就用tele多既

同意, xc 始終都係差 d, 手感成像都真係麻麻
當然啦,budget 都係問題,有少少預算買 xf 啦,
呢支你長 keep 都得( 我都冇打算賣)
xc1650要買二代
新手struggle緊買xt1定xt10
Budget唔係問題
其實都係爭個人說服我去買
Xt1 新手
新手struggle緊買xt1定xt10
Budget唔係問題
其實都係爭個人說服我去買

xt1
有防塵防滴 獨立iso轉盤
silver又靚仔 琴日都買左
xt1 silver加1855

爭成二千
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞