Fujifilm討論區(16)後悔放35 1.4痛哭揮手區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
35mm 1.4 一機一鏡去旅行會唔會好辛苦?

唔辛苦,夠唔夠用先係問題,35影野比較窄

自膠表達錯意思 想問如果依個焦段旅行影景係咪會好唔方便?

影景會唔夠, 影所有影都迫住tun後, tun到尾都仲係覺得唔夠

相景至少都23mm先叫好d

影景會唔夠, 影所有影都迫住tun後, tun到尾都仲係覺得唔夠

一鏡真係23好d

加多枝變焦囉
一係18-55,一係55-200
高汁
23 1.4 咩價? 好似好少二手市場見到有
新手想買部XT-1,各位巴絲有無推薦去邊到買好

一鏡真係23好d

16 唔會好d 咩

兩部機既機能實在相差太遠..

價錢都爭好遠
加上我只係新手 驚嘥左部機

咁不如入2手X-T1加枝18-55或35.4
好抵玩

2手我唔識check
驚比人搵笨
有冇巴打用緊 samyang 12mm, 來緊去雲南諗著入支
有冇巴打用緊 samyang 12mm, 來緊去雲南諗著入支

用緊
日頭用手動係ok,因為有峰值睇
邊有dd 變型,但可接受 如果照人會明顯
但係真係好好用 我勁like
可以自己train 下用手動
下下自動好冇趣

早幾日係廣島用s12影左幾張, 你可以睇番前幾頁
我覺得s12影景其實大部份都係唔洗轉
傳聞年頭將會發表 x100f 同 x-t20。

X100f 應該襯低入手x100t定買x100f,一直都好想買返部x100系列

X100係好野黎
但一定要接受到入塵VF
幾塵係機身一部份

見過巴打話x100個對焦有唔知咩問題
所以想買x100之後既機,x100t又有wifi
新買咗部Xt10 1855 㩒快門點解㩒一下影兩張既?新手第一部機勿屌
新買咗部Xt10 1855 㩒快門點解㩒一下影兩張既?新手第一部機勿屌

扭左去連拍模式 較返單張就得

扭左去連拍模式 較返單張就得

唔該哂
想問xt 10 係唔係計時影相只可影一張,冇得10秒連影幾張?
推post留名
想問xt 10 係唔係計時影相只可影一張,冇得10秒連影幾張?

應該係
留名
新手之前買左部xm1
用緊佢個kit鏡
遲下影想買多爆鏡頭旅行用,有無介紹

s12,35.4,55-200
Xt-1+tarmon a009 要用咩轉換
新手google過好似唔見有
XT1 只愛人像要邊支好
支18-55賣唔賣好 只愛一鏡走天涯換鏡太麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞