Fujifilm討論區(16)後悔放35 1.4痛哭揮手區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
巴打覺得x70點?

輕便、畫質好、定焦、近拍好用、光圈唔夠大
諗緊買x100s 定x100t 好
有無人試過係淘寶買閃光燈
會唔會中伏
利申: xt-1

買左永諾yn560iv加引閃, 造工好過我預期好多, 神牛永諾果啲冇伏

有用神牛V860,不過用係xpro2成日話過熱,要加個發射器轉做離閃先得,有無巴打用閃光燈有同樣情況

等x100f
想問問 xt-1 銀色有咩唔同? 純粹樣?

等x100f

等出x100f 果陣 執二手x100t
人窮志短
有無人有samyang支魚眼8mm II ,有咩評價?

如果wide鏡果堆已有1024同16.4, 你地會揀買samyang 12 定 支魚眼8mm?
新手jj想問
想玩長焦既話買50-230定係駁m42玩老鏡好
老鏡好似見好多都好平好抵屌咁
有冇富士撚玩開老鏡可以講下咩感覺

用緊xt1+1855
新手jj想問

用緊xt1+1855

玩舊鏡做咩玩富士
新手jj想問

用緊xt1+1855

50230已經好平好抵玩啦喎岩岩出果陣一千蚊有找,富士af鏡仲想平成點
買佢都係貪佢旅行用夠輕, 成像又唔係差, 不過缺點係要有太陽先用到, 同埋要自己汁下對比

如果wide鏡果堆已有1024同16.4, 你地會揀買samyang 12 定 支魚眼8mm?

呢支正野黎,大光圈影星、影風景一流!
但近攝能力不強!
新手jj想問

用緊xt1+1855

玩舊鏡做咩玩富士

我唔係為左玩舊鏡買富士
係買左富士突然想玩舊鏡

但近攝能力不強!

想問下巴打話近攝能力不強係指支魚眼得30cm唔夠用定係近攝影出黎效果差?
xe-2開心使用中..
用緊老手動鏡35/2

但近攝能力不強!

想問下巴打話近攝能力不強係指支魚眼得30cm唔夠用定係近攝影出黎效果差?

最近對焦距離遠,難影得好狗頭相
用緊x30,想配個閃光燈,有冇抵玩推介?
新手jj想問

用緊xt1+1855

玩舊鏡做咩玩富士

我唔係為左玩舊鏡買富士
係買左富士突然想玩舊鏡

平平地入支minolta md 135 2.8或者3.5, 淘寶大把,之前無聊買左支黎用, 貪佢光圈大啲

但你最好都係平平地買支50-230算啦, 入門現代鏡畫質好過普通老鏡好多, 除非你玩靚老鏡啦
有無人試過係淘寶買閃光燈
會唔會中伏
利申: xt-1

買左永諾yn560iv加引閃, 造工好過我預期好多, 神牛永諾果啲冇伏

有用神牛V860,不過用係xpro2成日話過熱,要加個發射器轉做離閃先得,有無巴打用閃光燈有同樣情況

試下搵膠紙痴住其他pin,淨係留低中間果個pin

舊鏡用緊呢支,開心使用中
新手jj想問

用緊xt1+1855

玩舊鏡做咩玩富士

我唔係為左玩舊鏡買富士
係買左富士突然想玩舊鏡

我有試過博老鏡影 但真係麻麻地好用
到而家都諗唔掂買新機用一支23.4定係35/s12.2
好難憝
好難憝

好難諗
好難憝

入tele grp等大家幫下你
我就覺得睇你想唔想換鏡姐
一鏡過 23.4都無死
會影星 大景 建築既 就有s12好玩d
btw 35.4 其實必入
想問而家d xt2 係唔係仲係第一水? 有無黄mon or明顯問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞