Fujifilm討論區(16)後悔放35 1.4痛哭揮手區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
留名
留名
留名
完全冇人用燈架呢度?
已經諗定買x-pro2 去旅行,買鏡應該買23f2 定16 好d? 我主要影景多
同埋想問下邊間鋪頭出機好
已經諗定買x-pro2 去旅行,買鏡應該買23f2 定16 好d? 我主要影景多
同埋想問下邊間鋪頭出機好

16 for sure
新手想問,支23.4 對焦會唔會好慢?想入手
因為我用過35.4 真係同35.2差好遠,
仲有35.4暗少少就唔係好對到
利申用xpro2

23.4唔慢, 唔會好似35.4咁
今日去左ssp肥花問xt 2 價錢, 而家做緊11xxx淨body, 可惜無18135, 如果唔係一炮過買

由X-E1上左X-T1 GSE
但支1855 好似壞左轉唔到a mode
有冇巴打試過咁?

點壞法?

Iso dial, shutter dial, 鏡身光圈制都拍左落A哥一格
隻機仲係著P mode 冇得手動校光圈
買左 x 70,細節好像差左d
利申,淨係識用Auto mode,係咪一早買rx100 好d
sell我位哥哥講好好用,但咁多轉盤真心唔多識用,
Auto mode又好像得標準軟片,但係無柔和同艷麗呢類揀

睇說明書啦,唔係買機送技術嘅。
買Sony又唔係要識執相先可以發揮部機嘅功能,大家差唔多。

由X-E1上左X-T1 GSE
但支1855 好似壞左轉唔到a mode
有冇巴打試過咁?

點壞法?

Iso dial, shutter dial, 鏡身光圈制都拍左落A哥一格

睇左說明書未

點壞法?

睇左說明書未

試過兩邊(A 同 另一隻公仔)
都唔得

點壞法?

睇左說明書未

試過兩邊(A 同 另一隻公仔)
都唔得

Please check manual page 8
link is here
https://static.bhphotovideo.com/lit_files/92211.pdf
岩岩買左 xt1 1855想問影景有邊幾個 common setting?
利申:新手

留意下第一頁Q&A
好似有講
新手初學想買xe2
鏡的話用住18-55先定用35 1.4好
新手初學想買xe2

乜用途,通常日間影相還是夜間影相,室內室外?
前者焦段實用,後者大光圈高質素。
我提供另一個option:
買35.4,再加差唔多1k買xc16-50(或者二手買)。
咁就日頭有鏡影景,夜晚,室內都唔會因為光圈不足而導致快門太慢。
新手初學想買xe2

咁就日頭有鏡影景,夜晚,室內都唔會因為光圈不足而導致快門太慢。

應該多數日間室外影
因初學同budget 有限想二揀一
好鐘意散景同睇過review話35 1.4係好鏡
所以唔知用住kit鏡先好定直接買body+35 1.4
新手想買xt1 + 1855
如果想試機係咪一定要去showroom?
同埋行貨水貨有無所謂?

Thanks
新手初學想買xe2

應該多數日間室外影
因初學同budget 有限想二揀一
好鐘意散景同睇過review話35 1.4係好鏡
所以唔知用住kit鏡先好定直接買body+35 1.4

但其實35.4依家好難買到,而且價高。都係買18-55先啦,二手收支返黎。
點解香港無 xmas sale
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞