Fujifilm討論區(16)後悔放35 1.4痛哭揮手區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
新手想出機, 想問下大家意見
我買黎粗用,都係諗住去旅行行山周圍影下相
price.com 見xt10 1855 $6100左右
xt1 1855 都係$7600左右
其實差$1500, 值唔值得入xt1?
最主要分別係咪得連拍效能?
上網睇見好多人都話xt10夠用,又比xt1輕
但睇到前幾頁d巴打個個都係入xt1

因為xt1有wr,鑑於你拍攝嘅環境水氣比較重,我都係會建議買xt1。
我係xt10用家,都算粗用,無乜問題。
xt10同xt1有1500蚊差距其實可以買到枝50-230第二代。
你要考慮下啦~
btw既然粗用點解唔考慮下二手?
新手買二手x-t1 $4300 再另買1855鏡抵唔抵
點試二手機? 新手😟
點試二手機? 新手😟

有冇朋友影左好多年相?
想問下用lightroom 執raw, 要set 乜先有返相機setting?
想請教下各位,你地影相果陣會SET個比例做3:2, 4:3定係16:9
介唔介意講下點解?多謝

利申:二手機收番黎用緊3:2
想請教下各位,你地影相果陣會SET個比例做3:2, 4:3定係16:9
介唔介意講下點解?多謝

利申:二手機收番黎用緊3:2

同問

我諗睇你會哂相定放電腦睇?
想問下用lightroom 執raw, 要set 乜先有返相機setting?

依家係咪無人會用photoshop
我都想放xt10 1855 s12
想換xt2同入支35.4 長玩定焦算

How much xt10 +1855

Line傾? 我id: chycmc0915

search唔到你id?

Sorry 請add多次

Xt1幾錢?
點試二手機? 新手😟

有冇朋友影左好多年相?

無😟😟😟
點試二手機? 新手😟

有冇朋友影左好多年相?

無😟😟😟

咁我唔建議你買二手
唔識check+可能有暗病

我記得最低個相機校正有得揀返你影個陣的film simulation
如果其他preset,可以上youtube or Google search
photoblog個網有幾篇文都有介紹
Xt1你地用咩相機袋?or內膽

XT2用緊內膽, 物色緊messenger bag

買左 everyday backpack 20l 好洗好用

Manfrotto Windsor series都幾靚,又實用
上星際買應該有折
Xt1你地用咩相機袋?or內膽

XT2用緊內膽, 物色緊messenger bag

Manfrotto Windsor series都幾靚,又實用
上星際買應該有折

相機袋,帶,配件,一定係用 peak design
想放左部xt1
想放左部xt1

轉左去罪大 無咩心機用

我記得最低個相機校正有得揀返你影個陣的film simulation
如果其他preset,可以上youtube or Google search
photoblog個網有幾篇文都有介紹

Lightroom 相機校正個film simulation 同機身直出都仲係有顏色差別嗎?

上星際買應該有折

PD都幾貴

上星際買應該有折

PD都幾貴

一分錢,一分貨呀巴打
當時我喺xt1同xt10之間掙扎咗好耐 ,最後我買咗xt10,原因唔係weather resisitence,唔係部機新舊,係D button個佈局。
xt1一定要扭個碌碌先轉到快門,但xt10可以用T快門加wheel轉,我個人覺得咁樣快好多
利申:sony a7轉會,街拍多
當時我喺xt1同xt10之間掙扎咗好耐 ,最後我買咗xt10,原因唔係weather resisitence,唔係部機新舊,係D button個佈局。
xt1一定要扭個碌碌先轉到快門,但xt10可以用T快門加wheel轉,我個人覺得咁樣快好多
利申:sony a7轉會,街拍多

XT1都做到T快門加wheel轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞