Fujifilm討論區(16)後悔放35 1.4痛哭揮手區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
當時我喺xt1同xt10之間掙扎咗好耐 ,最後我買咗xt10,原因唔係weather resisitence,唔係部機新舊,係D button個佈局。
xt1一定要扭個碌碌先轉到快門,但xt10可以用T快門加wheel轉,我個人覺得咁樣快好多
利申:sony a7轉會,街拍多

XT1都做到T快門加wheel轉

我買個時唔得
X-T10操控好過X-T1真係第一次聽...

我試咗好多次然後睇咗好多forum筒review先買Xt10
1.部機細D有人啱拎D
2.ISO唔需要靠實體dial,xt10我靠前輪食指快好多
3.而且xt10 D dial 有lock,xt10無

操控係其中一個原因點解我換XT2

操控係其中一個原因點解我換XT2

要禁住粒的先轉到的確幾麻煩
請問有冇巴打
用過fotodiox ef to fujix adapter,質素如何?
我見6百蚊 幾合理,又有得較光圈,
想試試
我都想放xt10 1855 s12
想換xt2同入支35.4 長玩定焦算

How much xt10 +1855

機想3000 鏡2100 會唔會太高 都keep得幾好 雖然係水貨
Btw xt10 甩左粒hand hold皮 唔介意先好收
大家會唔會執相
當時我喺xt1同xt10之間掙扎咗好耐 ,最後我買咗xt10,原因唔係weather resisitence,唔係部機新舊,係D button個佈局。
xt1一定要扭個碌碌先轉到快門,但xt10可以用T快門加wheel轉,我個人覺得咁樣快好多

我買個時唔得

我驚部xt10去芬蘭應該凍親

我買個時唔得

xt1 岩岩去完, -33度都無事
新手想買fujifilm相機 應該買邊部
去露營行山,究竟帶GoPro好定 富士好

如果係富士,咁配12mm f2.0好定10-24好

唸到春袋都爆

上次兩日一夜露營
帶晒xt2 + 12mm + 富士電x2 + 富士USB充電盒 + GoPro + GoPro電x2 + 短腳架 + 快門線

點知重撚到仆街

依家唸緊買部rx100 iv + gopro 把撚就

咁少嘢 得1枝鏡都重到仆街?
得閒操下體能啦巴打

唸到春袋都爆

上次兩日一夜露營
帶晒xt2 + 12mm + 富士電x2 + 富士USB充電盒 + GoPro + GoPro電x2 + 短腳架 + 快門線

點知重撚到仆街

得閒操下體能啦巴打

腳架同其他camping equipment重咋?
12mm好d 光圈大d,影星quality唔差
想問下用lightroom 執raw, 要set 乜先有返相機setting?

我記得最低個相機校正有得揀返你影個陣的film simulation
如果其他preset,可以上youtube or Google search
photoblog個網有幾篇文都有介紹

Lightroom 相機校正個film simulation 同機身直出都仲係有顏色差別嗎?

有差別架
所以lightroom 會再分三隻色俾你fine tune
youtube有人分享佢地點樣係那個位校返隻色出黎,search下la

唸到春袋都爆

上次兩日一夜露營

點知重撚到仆街

得閒操下體能啦巴打

就咁睇都唔覺有咩咁重
可能其他嘢重

拍片用gopro得啦, RX100 III影相同IV冇乜分別
慳返個差價買支輕啲嘅短腳
大家會唔會執相

會,影raw+jpg
玩下顏色,執下平衡咁

唸到春袋都爆

上次兩日一夜露營

點知重撚到仆街

得閒操下體能啦巴打

就咁睇都唔覺有咩咁重
可能其他嘢重

拍片用gopro得啦, RX100 III影相同IV冇乜分別
慳返個差價買支輕啲嘅短腳

其實佢係咪打漏左枝10-24
唔好意思
岩岩買左xt10 想問下iso點先可以較去100同最高果三個
睇說明書都唔係幾名 淨係較到200-6400
唔好意思
岩岩買左xt10 想問下iso點先可以較去100同最高果三個
睇說明書都唔係幾 淨係較到200-6400
http://www.fujirumors.com/price-leak-fujifilm-x-t20-x100f-xf50mm/
轉聞價錢出爐

xt20, x100f個價都叫合理升幅,但50 f2都幾貴下

我買個時唔得

xt1 岩岩去完, -33度都無事

但係xt10無咩weather resistance
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞