Fujifilm討論區(16)後悔放35 1.4痛哭揮手區

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
cls xpro2 graphite 型撚到跳樓…

xpro2隻graphite同xt2唔同,睇落又唔差

點解X-T2唔出呢隻色
但都好 繼續有藉口唔換機住
去緊出xt1 直接出埋支35定入2手好
請教各巴絲,新手想入坑

主要用嚟放假影下人景嘢食 旅行都會帶埋咁 budget 4k~7k
爬過下文,開頭諗緊 x-a3 定 x-70 好,後尾又覺得行 x-70 不如水 x-t10配1855......
定係等 x-t20 好呢?會唔會最快年中先有貨?

另外想問點解好似冇乜人講x-a3咁嘅?係24mp apsc cmos都唔夠 16mp x-trans吸引?

認真玩xt10配18-55最好

16mp xtrans解像度同24mp bayer差唔多, 加上xa3冇evf, 認真影相唔方便

唔該巴打 目標x-t10
想入支60mm 2.4會唔會太傻豬
我覺得嚟支冷門得黎應該幾好玩
cls xpro2 graphite 型撚到跳樓…

點解X-T2唔出呢隻色

個look係ok既
有啲貓真係好撚柒煩
用緊XT10有啲唔係好夠喉想換XT2
又有啲想轉罪大FF A7II

但手上有三支X mount

窮學生想收XT10

有咩鏡 我可幫手收枝

有邊3支?
2. 35F2定係35F1.4好啲?
答:前者有WR、畫質同對焦好啲,後者對焦比較慢+嘈同畫質差前者少少但有1.4。兩者收光圈之後35.4比得上35F2,視乎自己對散景嘅追求大唔大

f2同.4好難揀
好似唔值得為大光圈放棄咁多野
但係.4大光圈真係好吸引
吉sd card去xpeo2試影raw同jpg
返去用lightroom睇
Raw冇jpg咁sharp
其餘一樣
同埋classic chrome好正

點解X-T2唔出呢隻色

個look係ok既

XPRO2個graphite好正,但要limited kit set咁買,跟埋支XF23F2
A6500

有邊3支?

1855, 23.4 & 三陽12

有邊3支?

想收s12

有邊3支?

想收s12

大家唔洗謀住我啲gear住
我仲未決定到
暫時傾向係換body, 唔想浪費啲鏡
A6500

我個名

想收s12

大家唔洗謀住我啲gear住
我仲未決定到
暫時傾向係換body, 唔想浪費啲鏡

放心 3枝都冇興趣

入手

幾年無用過digital相機 乜都唔記得哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞