買電視機 / 換電視機 集中討論區 (27)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
另外用電話嘅Now E apps係可以射上電視睇,不過我覺得啲畫質麻麻(上屆世界杯試過)
你買幾銀 ching
btw多謝op意見,不過panasonic打機係咪無lg samsung咁好用,因為我之前都睇過,但唔見樂聲有120hz電視,因為以後可能會買ps5
唔多睇好今年sony lcd line up。
首先巴打們都有討論過,今年line up冇引入mini led。
換句話講分區數/screen uniformity(暗角之類問題) 似乎都唔會有好大進步。

而且係香港,一部份人擺49/55都已經極限
今年既x95j 唔止cut走 50吋,連55吋都cut埋。最低門檻係65吋
50/55吋既 X90J對比其它牌子有冇優勢?我就覺得好難

反而oled a90j要等實際評測出黎先知真章。
以住p牌既custom pro panel雖然加左亮度,但係似乎只靠boost高白色sub pixel,所以color volume冇進步。
但係今次sony就話佢可以連color volume都提高埋(即係r g b pixel既輸出都會提高)
巴打 見你冇po頭 同 成個post 都好似冇推介過罪大既 A9G 部機係咪有咩問題
巴打你唔係話買LG BX嗎?
係啊 我純粹講下點解我唔揀Panasonic
買OLED既多數選LG CX/GX, 買SONY既多數A9S/A8H, 所以A9H冇咩人提, , 加上型號比較舊, 光度都不及A8H佢地
但係x95h冇4k 120hz喎
咁可能都係買9500H算
買49X9500H算啦

1. X9000J始終係X90系列, 個直下式背光分區數量應該少過X9500H
2. 初出實貴
3. 你唔等得了
4. 除非你對BRAVIA CORE有興趣
岩岩抽中PS5, 其實淨係打下FIFA買X9500H都得?
唔洗等X9500J?
X9500J應該65"起
X9500H啦
本身有條s216, 換左x95h係咪唔用仲好
當然唔係啦, SOUNDBAR 9成好過電視

DENON DHT-S216嗎?
係啊 但佢冇Dolby atmos
你買完對比下囉, 我覺得電視好唔過SOUNDBAR
想問睇咗發佈會既巴打,X95J同X95H分別大唔大
65X9500J, 75X9500J, 85X9500J
1. 新一代GOOGLE TV 系統
2. 有X-WIDE ANGLE廣視角FLIM
3. 有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM, eARC
4. Cognitive Processor XR 新影像處理器
5. 除65"以外有防光玻璃
6. XR SURROUND音效
7. BRAVIA CORE串流服務

49X9500H, 55X9500H, 65X9500H
1.ANDROID TV 系統
2. 55"或以上X9500H有X-WIDE ANGLE廣視角FLIM
3. X1 ULTIMATE 影像處理器
罪大個 product marketing 真係最差,下年個 processor 出 extreme 又一條product line,下下年出 ultimate 又當新 model,點解唔一步到位?
一步到位下年出咩
出 mini LED 都得遮
就算65吋我都買唔起,唔算做咗水魚
唔知x95h有冇得更新到google tv
SONY始終規模比唔上SAMSUNG, 加上日本人一向按部就班, 有哂PLANNING, 擠下牙膏又一年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞