買電視機 / 換電視機 集中討論區 (27)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Q95T有防反光玻璃,分區數量多一倍,光暈問題比較少,黑位會更細緻,同埋光度高20-30%,另外有廣視角
q95t vs lg gx vs x9500h
點揀好?
畫質 LG GX>Q95T>X9500H

Q95T唯一缺點係冇DV
有分別, 當然你睇埋水貨價錢分別, 我覺得75Q80T都非常可以接受
我都係睇到80T個水貨價有好大動搖
不過唔知屋企人接唔接受到水貨
同埋見到你地傾mini-led 應該都係等下先
師兄知唔知通常幾時發佈
全能咩格式都睇, 雜食 - SONY X9500H
雜食, 唔介意DV - SAMSUNG Q95T
追求畫面黑位純黑, 極致立體感, 要求完美畫質, 少睇電視台 - LG GX
新機通常1月發佈, 5月賣, SONY就2021年1月7日發佈

巴打如果係想要75", 我覺得MINI LED可能唔平, 雖然水貨正常會平好多

你可以等就等下

75"或以上行貨電視係香港係天價, 基本有5成係鋪租, 人工, 利潤
thx巴打
雜食乜都睇,bluray,電視,ps4,switch
我建議SONY X9500H, 全能咩格式都支援
巴打更新完問題解唔解決到?
經AV outlet裝架貴唔貴?

可唔可以自己買NB架叫佢地裝??
AVOUTLET應該只係賣機, 同安排送貨, 安裝都係原廠代理搞

唔係原裝架原廠師傅唔會裝, 要搵其他公司幫手裝

可能要搵盛澤佢地幫手
我更新完之後冇開過電視
今晚收工先睇下
Panasonic 49HX900H 呢款優勢係$7000價位, 有local dimming, 100HZ 面板, 顏色自然, 可視角高, 行貨5年保, 缺點係黑位比較差, 不過此價位已算OK
IPS PANEL 黑位表現

比我會推薦SONY KD-49X9500H, 用VA PANEL, 各方面都更優勝, 缺點只係保養得3年+3個月, 而且價錢是不同級別
VA PANEL 黑位表現

Sony KD-49X9500H
$9790
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角稍差, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1 ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式背光, 48分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0, 最高支援4K60
10. 日本製
jblbar 9.1行大哥們去邊間買多
我都個80t同70t
75吋差4000蚊
諗緊80t 定70t
淘寶新優電器, 佢地香港有倉, 以下價包轉區包送貨.
https://szccyj.world.taobao.com/category-44295079.htm?search=y&catName=Samsung-%C8%FD%D0%C7%B5%E7%CA%D3
75Q70T $11920
75Q80T $16720

以下係淘寶吉禹電器, 要自己安排集運, 自己搵人轉區, 自己安裝
75Q70T $10425
75Q80T $14332
https://item.taobao.com/item.htm?id=623642348422
https://item.taobao.com/item.htm?id=621912363458
Panasonic TH-50HX700H
呢部反而用VA PANEL, 同HX900H比係PANEL得番50HZ, 同埋影像處理器低一級, 顏色同畫質都差啲, 係黑位比較好

不過你最好都係去PanaShop睇下實機先決定
想問下屋企廳闊220cm
Sofa 用左85cm 應該買咩size 好d ?
即係電視距離坐位有幾遠?
張sofa未到 但我估應該有170- 180cm 眼既距離
55" 吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞