買電視機 / 換電視機 集中討論區 (27)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我嫌佢活動角度唔夠,想大啲
NB SP2電視旋臂架 適用40吋-70吋液晶電視 承重68kg
想問下巴打熟唔熟HDMI線? 本身用緊條陳年1.4線駁電腦-AMP- TV , 雖然出到4K 同ATMOS ,但見人話係唔支援HDR, 係咪要換條2.0 先可以用到盡 ?
睇得出架嘛HDR光好多
 整條試下先, 本身用果條睇片都幾光下, 可能無比較無傷害
訂左部55Q80T,究竟預算2千幾既budget下,soundbar揀返samsung HW-Q60T定天龍個條好?
100% SAMSUNG HW-Q60T
配55Q80T可以用埋Q-SYMPHONY

https://www.samsung.com/hk/support/tv-audio-video/meet-innovative-new-features-of-2020-model/

記得跟以上設定開啟Q-SYMPHONY
又係巴打你光速回覆,好我相信你
ENJOY~
咁部電視setting又有冇建議?
Q80T畫面SETTINGS?

圖像模式: 電影MODE
色溫: WARM 2
近排warm2轉番自然mode 感覺好睇左
Warm2睇慣左其實好黄 但睇得耐會舒服
另外我對比度較番0
正常標準6500K色溫係偏黃

不過最舒服耐看
見到淘寶q60t soundbar 1400人仔,有無人試過淘soundbar?
不過有Q-SYMPHONY其實係咪差好遠?
一直試唔到
Mimi led有咩作用?
q70t配q60t soundbar用唔用到q-symphony
No!
要q80t打上
係現在用既LED背光體積細少版, 1/40大小, 可以令到local dimming進化, 分區數量激增, 黑位有機會同OLED一比, 光度秒殺OLED, 不會燒印
直下式MINI LED背光

咁勁抽 等過幾年電視壞左 用平價入水貨先
Q70T用成點? 滿意嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞