買電視機 / 換電視機 集中討論區 (27)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
$8280人民幣**
sony咁保守睇佢未必會採用
LG因為NANO IPS系列對比度太差緣故極需要mini led救市,成本點控制就未知,而家mini led成本都唔平,dell電腦mon賣成三皮...
MASS PRODUCTION應該會平D既

如果LG MINI LED + NANO IPS黑位對比度可以比得上VA + MINI LED, 咁就可以取代VA, IPS又有廣可視角優點, 雖然VA都可以加廣視角FILM, 不過會令對比度下降一半. 如果IPS + MINI LED黑位掂既話, 可以同OLED一戰, 因為IPS唔會燒印, 可用性大增, 唔洗怕睇電視台.
Mini led始終都係LCD,雖然黑位好黑但佢死穴係halo effect,object邊緣太光令到畫面冇oled果種立體感,同埋oled像素既response time始終快九條街畫面清好多。 LG OLED咁好賣佢都唔捨得威脅到佢啦
LED分區數量愈多, 發光範圍細緻左, 就應該會減少HALO EFFECT既, 如果貴過OLED好多就競爭力大減了, 雖然光度好過OLED.
Thx bro
我撈亂咗2樣嘢

不過啱啱心血來潮走去search CES 2021
見Samsung 嚟緊好似要出新嘅QLED
https://www.whathifi.com/news/samsung-hints-at-new-improved-qled-tv-technology-for-2021
黎緊想換電視 around 10-12k budget 55吋或以下 有冇咩推介?
定睇返第一頁?
Sony KD-55X9000H 行貨
$11200
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4800:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角稍差, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
7. 直下式32分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
8. X1 影像處理器

特別推介以下水貨,蔗渣價錢,燒鵝享受,系統同行貨一樣,有繁體,冇大陸app,有齊Youtube/Netflix,價錢比行貨便宜大約40%, 推薦FACEBOOK搵 盛澤影音 購買, 佢地可安排送貨, 裝機, 加錢掛牆(有掛牆架買), 10天有壞包換

Samsung 55Q70T 水貨
$4660
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角稍差, 畫面順暢
2. DUAL LED 背光增強色調, EDGE LED
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM

Samsung 55Q80T 水貨
$6700
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角稍差, 畫面順暢
2. 直下式50分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
8. 有2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
唔該巴打
想問呢到多唔多巴打買水? 其實分別係咪唔太大
同埋如果買水貨 sony個部有冇得買? 以brand黎講 sony好似好過***?
唔建議買Sony水貨,閹割版黎,好多功能缺失
呢度好多巴打買水貨,起碼有10幾20部了,因為價錢只係行貨4折,買2部水貨先等如買1部行貨,而Samsung大陸版水貨同行貨產地都係越南,鋪頭會預先幫客人轉區,電視轉區後系統同行貨完全一樣,沒有任何分別,水貨只係沒有保養,壞左預換機
真係要耐用的話,我只會推Panasonic 行貨,Samsung/LG 就算係行貨機個售後服務都係比人屌得好緊要
Panasonic係耐用,不過系統比較封閉,少App,冇Airplay,旗艦又用IPS Panel,黑位比唔上VA,只係價錢比較平之餘有5年保養係優點

多人用自然壞機率會多D
所以真係睇use case,我用gx800,主力係睇電視/youtube,少睇戲,所以少啲features 同對比度低啲都接受到
IPS PANEL 睇戲, 打機暗場景就會有以下缺點

VA PANEL於暗場景漏光問題相對減少9成
想請教下如果三星55‘’ Q80T掛牆一般掛幾高?

另外想知道螺絲係電視機背嘅位置,好似下面張相個長度D咁,但係我搵唔到三星,唔知大家有無資料,唔該晒大家🙏🏻

55‘’ Q80T掛牆一般掛幾高?一般同眼水平落少少會比較舒服
因為掛牆架同電視可能會分開裝,想計定個掛牆架裝幾高先,唔知師兄有無螺絲係電視機背嘅位置/螺絲位置到電視底緣的長度🙏🏻
我沒有啊, 要有機既巴打先可以度到, 但係點解要咁多資料? 唔可以送貨裝機時上埋牆嗎?

https://downloadcenter.samsung.com/content/EM/202005/20200514162527001/BN68-10159A-01_UM_QTQ80D%20QTQ70E%20QTQ60F_ZK_L02_200220.0.pdf
呢份我都有睇過,不過佢無類似sony 嘅長度D嘅尺寸。

因為追post 睇左盛澤好似無轉90度嘅架買,諗住淘個架搵裝修師傅裝埋🤣
唔可以叫盛澤用你提供既掛牆架安裝?
應該可以嘅,只係搵裝修師傅裝唔使加錢🤣
如果無資料可能都係搵返盛澤裝穩陣啲🤔
謝謝你
但$9830 唔包轉區
同盛澤好似同價咁滯
可能㨂盛澤 或者 平淘寶水貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞