買電視機 / 換電視機 集中討論區 (27)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
但因為唔係掛牆 我怕比我50 穩陣d
但Samsung 部55又好似正d
中高階機通常都係55"或以上
準備搬屋 要買新電視

想問下其實BenQ 得唔得 見台仔都幾推BenQ

但係見呢個post 推既都係lg sony samsung 咁濟

介唔介意講吓

Thanks 巴打!

budget 30000 樓下 大概55~60 吋
爭5"其實唔係好多, 梗係有大買大~
冇研究BENQ, 唔好意思, 香港都好難搵到BENQ電視
我推薦以下, 全能型機種, 雜食, 睇咩都有不錯表現
Sony KD-55X9500H 行貨
$14550
Sony KD-65X9500H 行貨
$22550
我屋企距離同你差唔多,我55都嫌細
Netflix 、iTunes 、Disney plus、HBO Max嘅DV同HDR10都係分開兩條獨立streams
部機冇DV就唔會用DV stream 而直接攞HDR10 stream
同係咪4K冇關係,DV片唔會明顯大過HDR10片
受教.

另外會唔會Netflix會唔會有片只有DV stream, 而冇HDR10 stream ?
Sosad 55’個頭要左右fing 先睇得晒左右角🥲
買55啦 我都買左55無後悔 推介盛擇 服務好好
rtings評q60r sound bar有7.3分,但q60t得6.8,但依家出面都無賣q60r喇,點算好
https://www.rtings.com/soundbar/reviews/samsung/hw-q60r
https://www.rtings.com/soundbar/reviews/samsung/hw-q60t
巴打, 你部電視現在需唔需要移位? 用左3星期
暫時無乜 未買sound bar同ps5 唔洗插線住
他怎麼吸引你巴打前幾日買了DENON DHT-S216, 佢開心使用中, 你也可以考慮一下, 行貨買賣$2130, 一條BAR過
但無左個subwoofer,低音會唔會差敢d?
會唔會覺得過高?
佢個低音SUBWOOFER係埋條SOUNDBAR度, 不過就一定冇獨立SUBWOOFER咁好, 勝在唔需要空間
Samsung HW-Q70T, RTINGS有7.7分

音質呢D野好主觀既, 6.8分同7.3分實際可能分別唔係太大, 最重要係Q60R已經冇得買
邊有咁誇張
吸引巴,你個soundbar d聲點呀?無subwoofer低音得唔得?
你度下屋低sofa坐低眼到屏幕距離,再帶把尺出去電器舖試下,以我經驗,一開頭都係掙扎49定55,最後55開心做用中
想sofa未到 實測唔到😂
Now 都係估估下
你度到牆,減返梳化背厚度差唔多
Q70T貴成倍
Btw, Denon dht s-216無subwoofer,低音會唔會唔出?
中國水貨係咪會快啲出 ?
唔駛5月先有新三星系列?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞