買電視機 / 換電視機 集中討論區 (27)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我就係見呢個post諗住買x90h支援Ps5 同埋以後電腦駁mon打機

Sony開頭仲有啲Support page講緊話個濛糊問題會靠Firmware改善 去到後來無得完全fix 直接話睇靜態野就改4K 60Hz

佢用得黎做賣點 無理由消費者要硬食用呢個feature就要有畫質下降呢個問題

而家佢搞到咁 新系列又話VRR同ALLM後來update補返 同x90h岩岩出一樣

自此之後買Sony product真係要小心啲
我就係唔知,我都冇睇
你而家係咪已經買左now E 英超西甲個season pass睇緊?
因為SAMSUNG呢個now足球據我所知係同now E係兩樣野黎
佢跟機送比你個4K英超應該係將成個now one機頂盒睇英超個part既內容直接放左落去,所以質素理應好過用now E睇

但係如果你已經買左season pass已經睇緊就要取捨下蝕唔蝕呢幾個月或者半年比now E
X90H用家 如果你將來唔會打機既話又急用就x95h
會打機等J series
X90H啲鑊氣真係用到我火
我見now e個Android TV FAQ話要行Android TV 8.0或以上先得,而Samsung app store 係 now 足球黎,所以要直接睇now e應該要買Sony?
或者我唔知now e可唔可以mirrorcast去Samsung電視,因為我幾年前試下用now足球app 唔俾投射過去
SONY已經冇左日系廠對問題認真處理果種態度, 我第一次用LG反而佢比我既印象非常好, 周邊配備非常貼地之餘對於網上指出既批評佢都有認真對待, 啱啱個firmware fix左VRR flickering問題但gaming mode peak brightness跌左, 有youtuber send左封email去問佢都立即回應到黎緊幾個禮拜會推出fix
一係你落有display你想要既model既鋪問下sales可唔可以試用AirPlay function 射電話既now E上部機度試下

印象中now E係support AirPlay
有巴打話要Android TV先可以睇到Now E,巴打都係買49X8000H啦,再唔係你問左Now先
佢接受到用電話射上電視睇既話唔一定
SONY而家既support就算鳩數啦
唔再詳細講佢OLED不正常燒印點樣唔認數

76個邊啲ching而家都屌晒鬼
2017-2018部份型號更新左最新firmware之後不定時彈出HDMI signal info既bug send晒email打埋電話都係理鳩得你咁
JBL都多鑊氣,一開始賣果陣就話點唔到atmos燈
都賣咗一段時間仲係咁多嘢搞
我最怕巴打你買完睇唔到,打電話問now有冇用?
反而我用2017機更新完冇野,係咪冇做重設吖,大更新黎
係唔做得factory reset
要裝返晒啲app好鬼煩,特別係隻日本電視app
難聽D講句,咁就唔好更新啦
所以我等佢debug算
而家熄左個HDMI info斬腳趾避沙蟲先
衰手賤狗衝
以為更新左真係會比到9.0個UI
點知都係無
其實9.0個UI係點?
Sony入門型號用IPS面板,黑位係會漏光,你望落就會唔夠黑,灰灰地咁,睇電影上下黑邊就明顯D,不過如果你開燈睇電視既話就會冇咁明顯既
其實由Sony LCD mon年代已經放棄咗佢……
貴價Mon買其他牌子同價嘅質素好過佢多多聲,平價果啲仲衰過啲台灣牌子嘅入門model

本身都決定以後唔買Sony,有一次見百記信用卡Promotion
部Xperia唔記得乜春model 4千幾減到2000頭咁諗住俾阿媽用乜都夠啦,就俾次機會佢
點知用咗半年左右慢到抽筋,個Android UI又整得勁廢,真係怕咗佢
lg幾時發佈 想睇下有冇取代款
Now E同 Samsung TV裡面個Now足球係2樣嘢

Now E 係for Android & iOS,如果唔係Android Tv嘅話就要買佢個Now E盒或者買chromecast之類嘅Android 手指跟住裝apps用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞