買電視機 / 換電視機 集中討論區 (27)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Sony一開頭賣呢部電視用得呢堆野黎做賣點
之後續個續個閹
閹到而家美國啲人問話直頭無VRR同ALLM update
4K 120直程叫用家睇靜態野轉去60Hz避免blurry text問題
我一開頭係想要HDMI 2.1 support用耐啲
佢閹到咁點解我當初唔直接買x95h
放開D睇啦,巴打

4k120畫面模糊問題更新系統後已經改善了很多了

ALLM MODE基本上大部份電視都有, 只係GAME MODE黎降低INPUT LAG

日後PS5都可能有4K120 GAME呢, 到時咪可以發揮到囉, 呢點X95H做唔到

雖然唔知最初係咪本人推薦你買X90H, 但是佢都唔係一部差既電視, 日後仍然會有系統更新, 可能會改善呢.
X90J勁好多 好彩未買X90H
想問下有冇巴打知唔知Samsung 50 TU8500 係㗎周圍缺緊貨? 訂咗成個月都未有聲氣
老實講, 今年對SONY有D失望, 只升級影像處理器, 2021年最重要既MINI LED佢冇, 希望佢價格做到有優勢

如果日後SAMSUNG MINI LED機種價格進取, SONY會好難打

SONY個BRAVIA CORE服務幾好, 好高BITRATE, 又IMAX, 不過最重要唔係呢樣, 係片源有多少, 同埋係咪要比月費, 日本仔既軟件服務, 好多都起左個頭, 之後後繼無力, 加上NETFLIX佔有率高, SONY現在先加入, 仲要只有BRAVIA XR機種獨享, 我覺得係雙刃劍, 一係做得起, 一係食哂屎
想問下今次sony個發佈會講左乜,見到你地上面屌x90h,我本身諗住買,而家係咪應該直接上95h穩陣?
今次發佈會公佈了2021年J系列BRAVIA, 主要改變係用了全新影像處理器Cognitive Processor XR
SONY今年冇MINI LED, 如果LG / SAMSUNG MINI LED水貨唔貴的話, SONY LEDTV就可能GG
X90J發佈左其實具體上同X9500H分別大唔大,睇完我都唔知具體上既分別,同埋定價會唔會貴9500H好多?
咁即係今次無咩新突破,我之前問過師兄你意見,65吋90h同95h,你建議我買90h,今次發佈會後仲係咪應該買90h?
本身仲睇中左9500H,點算好
CLS PPT特登調暗個畫面黎突出新處理器畫面表現

現有機種點會差到咁吖
比D時間我消化下先
新影像處理器會透過AI運算去最佳化整個畫面「最搶眼」既地方
同埋會精確重現人眼睇到既野

佢點講我點譯,睇你信幾多成

同埋個XR TRILUMINOS Pro 而家睇落係類似當年初期BRAVIA既x.v color
如果有喺Panel下工夫而唔係單靠新Processor顏色表現係真係會比過往機種鮮明既
感謝你,同埋如果唔簡9500H既話有冇次選提議下,岩岩開始理解電視技術好多野要了解
仲考慮緊Sony oled定lcd好
睇中49”A9s或者黎緊出既50”x90j
X9500J
1. 100hz 廣色域 VA PANEL
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有X-WIDE ANGLE廣視角FLIM
6. 有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM, eARC
7. 直下式背光, 有比較多區LOCAL DIMMING
8. Cognitive Processor XR 影像處理器
9. 除65"以外有防光玻璃
10. XR SURROUND音效
11. BRAVIA CORE服務

X9000J
1. 100hz 廣色域 VA PANEL
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM, eARC
6. 直下式背光, 比較少區LOCAL DIMMING
7. Cognitive Processor XR 影像處理器
10. XR SURROUND音效
11. BRAVIA CORE服務
頭先同盛澤傾部Q80T想釘活動架,原來要喺主力牆先裝得,但我個幅係磚牆
x90j好正啊
不過等唔到
放枱得唔得?
放枱得,但想掛起牆方便D,不過佢話裝普通掛牆架都ok,只係活動架唔得姐
我都係等唔到,2月入伙,部電視5月先出,而家係睇緊買邊部無咁蝕抵

希望佢新款個定價高d,反正我能力都係20000內
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞