買電視機 / 換電視機 集中討論區 (27)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
你afford到20K而又無打機的話,特別係PS5
直上X9500H無懸念啦
thanks
巴打你知唔知55 q80t係淘寶大概上年幾月上市?
一出果陣淘寶大概賣幾錢?
我諗緊等唔等埋q80a
因為新屋間中先過去坐下,黎緊home office,暫時唔會搬過去住
如果有排先減價,就入手q80t算數
上年4-5月掛, 果陣我未留意電視, 唔知價錢

我個人覺得Q80A/Q70A唔會點改進, 重點係QN系列, Q90系列被CUT已經知道Q80A/Q70A只係中高階機, 旗艦會留番比NEO QLED
X9500J價格應該=X9500H
X9000J價格應該=X9000H

不過比我估中今年X9000J加番50"型號, 而X9500J就上番去貴位, 應該之後會有55X9500J, 我睇SPEC見到65X9500J沒有防反光功能, 咁應該55X9500J就會有, 所以X9500J應該唔止一個尺寸

X9500J同X9000J分別只係LOCAL DIMIMING分區數多少, 同埋X9500J有廣視角同防反光, 差距明顯比H系列少, 所以X9500J唔再出50"型號, 迫人上55"賺多D.
其實SONY今年因為冇MINI LED, 又食老本, 我覺得只係將大部份以往技術改名

左邊新名, 右邊X1U有既技術
XR Colour = Live Color
XR Contrast Booster 10 / XR Contrast= Xtend Dynamic Range Pro + local dimming
XR HDR Remaster = 物件化的 HDR 重新編錄的技術
4K XR Super Resolution = Object-based Super Resolution
4K XR Smoothing = Super bit mapping™ HDR
XR Clarity = Dual database processing
XR Motion = X-Motion Clarity
XR 4K 升頻 = 4K X-Reality PRO

當然有少量新增野, 不過都係吹水成份偏多, 以上純粹我個人見解
除左XR Color之外其餘一律當吹水

不過今次幾欣賞個UI改返Android tv 7.0之前咁既layout
而家8.0以上個layout真係好唔方便
佢用左GOOGLE TV OS, 唔同以往ANDROID TV
即係同Chromecast with Google TV用相同系統, SONY都係跟GOOGLE條路行, 基本上都係原生UI

不過今年硬件比較好了, 全部高階都齊HDMI 2.1, 唔撚洗好似上年一係要畫質, 一係要HDMI 2.1咁痛苦的決擇, 全部統一用Cognitive Processor XR, 冇分等級

不過我就唔知X8500J同X8000J會閹割成點, 可能又係萬年IPS+EDGE LED
我懷疑無左X8*, X7*呢兩條LINE
你睇下SONY USA個YouTube, 仲有兩部X92J, X93J無拎出黎講
有啲懷疑X90J已經係XR最「入門」型號黎
我分唔到X9000J / X9200J / X9300J 除左腳架之外有咩分別, 可能只係個別市場出售既特別外貌型號

巴打, 我估SONY可能留番X8000H, X8500H繼續生產, 繼續賣

SONY冇死錯人, FALD點會平賣
出咗新機,X9500H仲買唔買得過
你急唔急用? 想買幾寸?
你冇PS5 HDMI2.1功能需求的話係買得過
佢地佈局mini LED, 價錢定位應該低過OLED,對驚消印嘅用家係好事
都係等實機測試 blooming, black uniformity

sony... 真係睇到人嘆曬氣
31號條jbl到咗之後,個後置cal極都cal唔到,拍咗片比個sales 睇cal個過程,叫我攞落去shop比個代理個師父試,結果佢都攪唔掂,最後要等電話代理一換一
現今圖像處理器已經好先進, 我唔覺得可以再有咩野改善, 再改都係味精野
但是對LED TV黎講, 現時最大弱點就係背光系統, 用MINI LED背光可有效解決光暈問題, 同埋黑色畫面部份會更加均衡, 光度又可以更加高, 光暗控制更加出色, 可以靠MINI LED同OLED一戰. 我估SONY唔係唔知道, 不過可能佢暫時冇能力平價買到大數量MINI LED. 如果MINI LED電視賣太貴客戶又會轉買OLED. 所以SONY可能預高要求用戶會去買OLED, 中階用戶又要性價比高既普通FALD機種, 今年就唔玩MINI LED了.

最後都係要睇LG / SAMSUNG既 MINI LED電視賣幾錢先知道對SONY有冇威脅
睇黎JBL QC, 軟件都係麻麻地
點解佢要歧視65吋....我就係想買65吋電視,如果3月尾先買應該9500H定9500J好
X95J 三月應該未有得買
所以廳果部A1可以永續到佢出mini led/micro led
房43X85G就可能有機會換,但都要等減價,或者罪大會員有咩offer
部50X90J真係幾吸引
剛去左SONY US睇, X95J只有65"/75"/85", 可能日後香港都係65"起跳
49吋
房用就求其啦, 唔需要咁高要求掛

唔知X95H VS X90J會點, 個LOCAL DIMMING分區數要等評測先知道
急咪照買, 唔急咪等下50X90J
佢話話買幾條都無,不過因為呢個始終唔係人為問題,正常都唔會唔會換比我,不過係要我搬嚟搬去
淨係知50X90J條邊個設計靚過49X95H好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞