買電視機 / 換電視機 集中討論區 (27)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
請問如果我要65吋想揀sony
我應該買番8500G 好定係8000H
Thank you
樓主 想問打ps同睇電視多 都會睇下youtube netflix
揀x9000h q90t 定q95t好?
sony個interface好似唔錯
X8500G冇得賣了2019年機

夠Budget就建議最少上65X9000H($17280),如果唔夠就65X8000H算
幾大尺寸幾多Budget?

Sony既話夠budget就上X9500H,唔夠就X9000H

香港冇Samsung Q90T,只有Q95T,分別只係Q95T薄身,有個one connect box做接駁

畫面就Q95T>X9500H>X9000H

但是Samsung電視沒有Dolby Vision
如果仲買到8500G呢?
但比8000H貴
55 夠就夠budget 但係想要4k120
X8500G相比X8000H只係好在用100HZ面板,畫面會順暢D,兩者面板都係用IPS,黑畫面嚴重漏光發灰,除了可視角好,X8500G處理器仍然是舊款,行Android TV系統相比X8000H慢1倍,2021年仲買2019年機係反智

X8500G 黑畫面

X9000H用VA面板+新處理器,沒有以上問題
Samsung Q95T同Sony X9000H都可以支援4K120

要全面支援所有標準就Sony X9000H吧,咩都ok
想問下呢2,3個月會唔會有咩電視新出可以等一等先買
準備搬屋諗住買65吋電視for Netflix 玩switch,睇岩左x9500H,定唔洗等直接買好啲?
預計5月到就會新機開賣

Samsung現在Youtube發佈緊2021 Neo QLED電視
X9500H個價已經係我極限 ..OLED一聽到已經唔洗諗,一定買唔起
Neo QLED唔係OLED,只係背光用左mini led
Sorry我睇錯左
3月我就搬屋5月先有新機,相差兩個月真係好掙扎
買部細既平D既用住先,之後搬入房用,到時廳就可以買新
同X9500H真係相差好遠定相差少少?有冇消息流出可以參考下spec咁既野,房裝電視應該好難,條天線唔知要點拉入去
裝修師傅識搞架啦天線插口呢D野

未有spec
x9000有啲咩特別支援?我睇佢2隻都有齊vrr allm果啲嘢
另外想問埋有冇dolby vision影響大唔大 成日聽人講個畫面會暗左
呢個想法其實都幾好,可以同廳既電視有好大對比多謝你既意見,好值得參考
其實有冇DV差異不是太大
我唔係咁既意思,唔係要做對比,只係為左唔想因為等新機而搞到冇電視睇,因為通常廳睇係主力,房係次要,所以先有此想法,不是為了對比畫質高低
另外Sony 1月8日會係Youtube發佈2021年新機,到時可能會出spec
到時出左spec再上黎問吓意見先thank you
我都4,5月先搬新屋,到時就算有samsung新機,都唔知係咪只有頂級果啲。我budget唔多,新野或者頂級買唔起,唔知啲70T,80T呢啲會唔會都有新版本呢。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞