買電視機 / 換電視機 集中討論區 (27)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Size 問題 🥲
質素好好,超抵玩
Q80T有直下式背光, 光度高10-15%, 另外有local dimming, 黑位會更好.
Q80T有2.2聲道喇叭, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
Q80T有Q-SYMPHONY功能, 可與特定SAMSUNG SOUNDBAR一同發聲, 增加臨場感包圍感

預算7千
1. SAMSUNG 55Q70T 水貨 + SAMSUNG HW-Q60T SOUNDBAR 水貨 = $6600
2. SAMSUNG 55Q80T 水貨 ($6700)
3. SAMSUNG 55Q80T 水貨 ($6700) + SAMSUNG HW-Q60T SOUNDBAR 水貨 = $8700

畫面+聲音上最好係OPTION 3, 可以用埋Q-SYMPHONY, 不過OVERBUDGET
所以我建議你買OPTION 1, 畫面不差, 獨立SOUNDBAR音質一定比電視內置喇叭好

OPTION 2 聲音上應該都係比唔上獨立SOUNDBAR系統
你睇多排就習慣架啦, 我現在1.7米距離用緊49"都覺得唔夠大, 下次買55"
如果真係唔接受唔到睇下可唔可以搵盛澤換50TU8000水貨, 不過畫質都會下降左幾多, HDMI 2.1都會冇埋, 變做2.0
另外果日巴打唔係話去大鋪睇下SIZE先決定嗎? 我以為你睇完決定到.

定係又係 畫質 VS SIZE既問題?
出去睇190cm 距離
但番到屋企少左10cm 😂
1.8-1.9睇55"應該OK架喎, 如果1.5米就過大, 不過人人觀感唔同

正常係電視高度X2 = 距離, 55Q70T高78.8CM X2 = 1.6米
咁睇嚟入伙都唔駛買電視住,仲諗住買Q95T…
嚟緊又係得95先有 ONE CONNECT BOX
不過跟返上年Q95T一出個價……如果唔加價,一開波應該又賣3萬幾
其實我覺得佢個ONE CONNECT BOX好多餘, 除左理線方便之外冇好處, 又要多個盒, 又借D易貴D
你房需唔需要電視? 可以平平地買部43"用住先, 第時再搬入房用
幾鍾意三星嘅Q系表現,但係嫌個接線盒太阻地方,如果部電視掛牆的話,唔知可否將個盒掛上電視背面?
唔可以啦~
Soundbar 都係盛澤買嗎?
係咩我好鍾意個盒
可以唔駛咁多線上個電視度,雖然我整咗暗喉
依家蝸居睇緊部32吋,應該拎過去頂住先之後再搬入房
等佢壞再換4x吋款
係. 盛澤有SOUNDBAR水貨, 如果電視+SOUNDBAR一齊買, 會再有折
40吋只有panasonic推介嗎?
40"只有PANASONIC仲有出.其他牌子43"起跳

巴打電視位只夠放40"?
原本32”放牆角,地方細離梳化得米2
電視位幾闊?
中間座無問題,新款左右邊兩腳就放唔落,斜放就角度而已
PANASONIC 40HX700H隻腳OK嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞