買電視機 / 換電視機 集中討論區 (27)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
全線機款

咁呢家買機好似好蝕咁
過幾個月又變舊款...
年年都係咁架啦, 不過如果今年有MINI LED背光機種就有突破D

之前2018-2020機種都沒什麼進步可言
想問下65吋要 nb p5先夠力?
因為我家係磚牆 遲啲諗住批灰
但整完先鑽 就甩灰
師父建議我而家先鑽
但我連機都未買 架又唔知
係黎緊搬屋要買電視
如果唔係仲可以等多幾個月

但見你話就算8號公佈,都未必咁快落價,咁即係呢家都係焗買
65吋要NB P6先夠力
1月8日外國發佈=/=香港發佈, 上年香港都係5月先發佈
係就係我明白
想問點解有d 賣到$120? 假野?
真係唔知
就咁買個架返嚟?

搵邊個裝?
梳化距離電視2.5米,應該65“電視先ok喎,最少都要55“啦

由於唔知道你有幾多budget,暫推薦以下機款行貨

Samsung 55TU8000 行貨
$6190

Samsung 55TU8500 行貨
$7380

如果唔夠budget又想要大尺寸高質電視,我推薦以下水貨,應有盡有,總有一款合心水,價錢只係行貨4折,鋪頭可安排送貨,裝機,加錢掛牆,10天有壞包換,水貨電視轉區後系統同行貨完全一樣,唔會有大陸app,全繁體系統,有齊Youtube/Netflix等,有需要可以係Facebook搵盛澤影音 查詢並購買,鋪頭會於裝機時免費轉區,已有20位以上巴打享受中。蔗渣價錢,燒鵝享受。

Samsung 55Q70T 水貨
$4660

Samsung 55Q80T 水貨
$6700

Samsung 65TU8000 水貨
$5980

Samsung 65Q70T 水貨
$7280

Samsung 65Q80T 水貨
$11800

畫質表現:Q80T>Q70T>>TU8500>TU8000

Soundbar方面:
如果要一件過,可以考慮Denon DHT-S216,行貨賣$2100

如果要獨立Subwoofer,可以考慮Samsung HW-Q60T,水貨賣$2000

仲有其他更高價位選擇,你需要先再提供
電視位有幾大幾闊?
電視係放枱定掛牆?
50TU8000
行貨$5580 水貨$3980
111.68 x 71.91 x 25.02 CM
(闊x高x深)

50Q70T
行貨$10600 水貨$4660
123.01 x 78.88 x 26.41 CM
(闊x高x深)

就算1.7米睇55"我覺得都唔會過大, 我自己1.8米睇49"覺得有少少細
兩部機爭三級到, 你睇行貨價錢都相差一倍, 如果夠位放就真係建議55Q70T, 你坐sofa睇都正好多.

55Q70T係賣得最多既水貨機

有其他需要可以再問, 我開了通知, 有回覆就會睇.
我諗都係全新系列上哂HDMI 2.1,宜家既model 唔拖唔水
高階旗艦應該全上HDMI 2.1

入門X8000就唔知啦, 因為多數50HZ PANEL, 有HDMI 2.1都行唔到4K120

你知SONY好喜歡閹割入門機, 刀法雖然不及老黃
打錯字, 係55Q70T***
原來q95t得hdr10+冇dolby vision
x9500h有dv但係hdmi得2.0
做左d功課,係咪lg nano86先有齊dv & 2.1?
但佢係ips panel,色水會唔會有影響?

定係等埋sony 8號個發佈睇定d先
LG NANO86有齊DV同HDMI 2.1都狗也不屌, 那個IPS PANEL一睇黑位就現形

你急唔急用先, 如果你咩都要可以考慮LG CX OLED, 佢咩都有, 係要小心D用.
連狗也不屌

我會睇電視,怕oled有燒印問題,唔知而家防燒印技術成唔成熟,因為今次換起碼用7~8年左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞