【一隻壞錶,竟然可以令我回到過去】( 2 )

988 回覆
157 Like 4 Dislike
在線上
唔好意思咁多位,呢幾日身體因為轉天氣唔太舒服同埋工作比較煩,所以無辦法專心寫文,因此未來兩日未必可以出到文,但同時呢兩日內可以如常出到文,我會ig通知大家( 雖然有存貨,但我未滿意 )
睇落去就會揭曉
唔緊要,有講低聲就ok
快啲較返你個生理時鐘啦
早晨,天氣凍咗,大家要保重,小心身體
人間有愛
在線上

趁著有空,因為我改寫了劇情後,便不用與Candy午飯,因此我多了時間打聽真相。

在一個半小時的午飯時間內,我試圖Whatsapp過張悅寧,可是沒有得到回應,然後我嘗試透過一堆零食,正準備收買一位在公司毫不顯眼的肥仔,雖然他的存在感接近零,連老闆或者一些高層也喚不出他的名字,甚至連這個人的存在也無視,正因如此他才這間公司裡安然度過了許多風風雨雨,同時也在不知不覺間聽取了很多情報。

有時候我會在想,到底他這裡當IT Admin還是當CIA?

不管怎樣,他就是這裡的情報天書,而且更重要的是,我和他有共同話題,就是一款在香港算冷門也沒有人玩的遊戲 - Muv…… (說了你們也不懂)

我藉著透過零食和話題,打探一下最近的消息,實情上除了工作以外,我對這間公司的人事關係一無所知,就算成了養老族後,我也本著閒事莫理這種心態,結果.....自己依然成為被欺壓的對象。

當我們聊著遊戲內容聊得正起時,我找準機會轉移話題,而當我用上投石問路的方法提問之際,他好像心領神會的,一邊輕敲著鍵盤一邊答道:

「你係咪想問你條Team要抽一個人轉去Jacky條team單野?」

想不到他竟然會那麼機靈,果然是這間公司的情報天書。

我點了點頭,再嘆了一口氣:

「我覺得會係我。」

想不到他確切地回答:

「唔係你呀,上面話係調Candy去Jacky條team。」

「我知.....Candy唔想去嘛,咁佢唔想去,我阿頭性格又咁隨和又咁錫Candy,咁Jacky要人自然就緊係調我去架啦......」

他伴隨著鍵盤聲答道:

「你阿頭錫佢?都唔係咁。」

「嗯?」

果然問對了人,這場陰謀論是另有內情。
他雙手離開了鍵盤再托了自己的眼鏡一下,用上那把低沉的聲音對我說:

「但....你知我一向唔賣是非。」

「喂,成間公司加埋你班朋友入面,得我一個係同你鍾意一隻Game,加埋......」

他打斷了我的話柄說:

「呢一堆零食加下個月出隻新Game,加埋你上次同我講你買咗嗰隻御劍冥夜隻Figure!答你兩條問題。」

那一刻,我別無選擇於是一口答允這場「天價」的交易:

「好!一於咁話!」

「首先,我聽講咋!Jacky係睇中咗Candy嘅,又靚女又做得野,在公有佢幫手Jacky上位之後就肯定輕鬆,在私.....唔講啦,唔知你知唔知?」

我搖了搖頭,他回應:

「咁下一條問題答埋你。」

「Okay!」

「而你以為好好人嘅阿頭,其實不嬲就係偽君子嚟,呢樣就無咩人知,為咗保住自己可以安然退休,咁呢啲扯皮條嘅野佢就緊係唔介意做架啦,仲可以擦埋Jacky鞋。」

話音剛落,他續說:

「好,呢條係第一條問題,而第二條問題我都估到你想問咩!」

我點點頭,繼續聽取他的情報。

「咁係人都知但得你唔知,Jacky做上司又變態又鍾意屌人,我係講緊不論係用口定用條撚都係,仲會用啲招令你轉唔到工或者寫到你紀錄花一花,但放心呢個唔係佢唔鍾意你至會做,而係佢興趣嚟,但另一邊又狗公到極點嘅人,最鍾意做罐頭刀,年中食唔少intern妹妹!」

「咁以我估計Candy一係唔撈,但佢又未夠鐘走,而家走又好難揾下一份,你知Fresh Grad喎,但如果Candy唔撈又調埋你過去,你阿頭就會變無兵司令,對佢又無著數,Candy同你阿頭兩邊而家都係猜緊對方底牌,反正我聽返嚟,Jacky同上面要人嘅原因係覺得你條Team兩個人就得,唔使三個人嘛,所以我估計如果真係到必要時,你阿頭為咗交差咪唯有派你過去囉,反正Jacky對你阿頭唔可以亦唔會有咩微言,因為得佢兩個知內情,所以如果真係調你過去,Jacky食唔到女就一定唔滿意......你去到應該係做慰安婦架咋。」

這個內情,我好像有點接受不到!
「咁你知唔知而家係調邊個過去?」

「呢個係第三條問題。」

「御劍冥夜都值兩條問題啦!」

他思索了一會:

「又係!送多兩條畀你。」

「咁你答啦,Please!」

「你阿頭Lunch前決定咗調Candy過去啦,而Candy都無遞信,應該係硬食,真係慘,硬食完調Team過到去肯定要硬食埋Jacky條腸。」

「你又知?」

「緊係啦,調Team咁要拎過部新機,我自然會收到E-mail架啦!嗱,兩條啦,問完啦!」

Shit…...

沒錯,我成功改寫了歷史,但聽下去好像害了Candy?

就在那個瞬間,我竟然心軟,而且內疚感開始作祟。

但是,她的確有一開始出賣我的意圖,否則怎會試探著我是否懂得Jacky那邊的工作模式?

待續
在線上
手動正評
唉瘋 究竟瘋婆婆會唔會有日得到救贖 佢嘅懲罰佢嘅“罪”幾時完
應該等我寫完第三部曲就會完
大家一齊等
在線上
在線上
在線上
在線上
前幾日睇 終於追到呢到
在線上
在線上
在線上
在線上
在線上出住一篇,因為呢篇比較複雜.....

我灰頭土臉的問了最後一條問題,儘管不知道他會否回答:

「咁有無方法令到Candy唔使調team?」

「應該無啦。」

聽到這樣的回答後,我無奈地離去,不知該到那裡去,也不知怎的,我的確懊悔不已,明明時差的代價或者電車軌難題,我都能夠了解並無奈地接受這樣的道理,縱使當中也有出現過內疚,甚至會想起自己曾經犧牲過一位陌生人的性格來換取現在的結果,只是最終仍被自我說服,可是.....在這刻的懊悔,卻不能一如以往的自欺欺人。

想著想著,我知道自己該到那裡去,只是不敢去那個地方,去找那個......剛剛被我改變了命運的人。

可恨之人也有可憐之處.....

我佇立在升降機大堂,就這樣緊握著拳頭,然而與我擦身而過的路人突然被定了格,那一刻,我知道每當我迷茫的時候,那一頭會迷惑人,但另一邊廂卻用別的方式指導著我的魔鬼,便會在合適的時機出現。

她說,大部份人就像果籃一樣,經過包裝後擺位奢華,外在看似富有光澤和鮮甜不已,但當把果籃翻到底的時候,內裡的果實可能已經腐爛並發出惡臭。

潘朵拉.....

「你成朝去咗邊呀?」

她笑了笑說:

「觀察下一個人懷住報復嘅心穿越到過去,到底可以犯幾多次錯誤?」

果然是潘朵拉的個性,我應該要收回剛才片刻的感性吧。

未幾,她補上一句:

她說,我們把自己看錯,再把世界看錯了,反說世界欺騙自己。

「即係你話我誤解咗Candy,然後再睇錯我上司?但你唔好忘記,Candy佢的確係對我不忠。」

「至少呢刻你認識嘅佢,佢無出賣你?同埋.....時間會流逝,世界每分每秒都進步,而人亦會因為佢經歷過嘅野而改變,只係你唔會清楚了解得晒,只能觀其果猜其因。」

說罷,她聳聳肩。

「我唔認同呢句說話!唔理個因係點,而結果佢未來都會出賣我。」

「咁所以你而家就出賣咗呢個人先?你咁樣就以為自己可以改寫到個劇本?」

我知道自己在死撐,但在潘朵拉面前,我知道撐不了多久。

她說,錯誤的果,往往建基於自己錯誤的選擇或缺點,只是結果放在別人眼前時,我們總會把結果放大,然後把自己的選擇埋藏,再合理化整件事。

「我唔覺自己有合理化到!」

「你覺得你工作上際遇問題,完全係你上司嘅錯?就算佢係一個仆街,你都仲有大把選擇,佢寫花你紀錄,你可以照走架,就算人工待遇低啲,都好過喺度做狗?好過慢慢變成個養老族,再慢慢放棄自己?畀著我係Candy見到自己個男人咁樣,我絕對都會離佢而去囉。」
話音未落,潘朵拉的身體漸漸變透,我知道時限已到,果然她這個形態只能維持一段時間。

她離去前,拋下了一句:

不能夠每次只用「或然」來正當化「必然」,要以行為本身斷定自己的決定在本質上是好還是壞?

那是.....哲學問題吧?繼電車軌難題後,潘朵拉又給了我另一條問題,也許問題往往就是答案的本身,只是我們卻從答案裡尋找答案,才把答案變成問題。

於是,我決定依照著自己的記憶,去尋找Candy,我知道未來沒錯她會待我不忠,但那是未來的她,正如希特拉在「成魔」以前,他的確是一位有野心的平凡人,不理在假設問題上我殺了他後,總會有下一個,但至少在他成魔以前,我不能用未來的「或然」來正當化當下的「必然」,來扼殺劇本的改變、推論和發展。

也許,一直以來「時差」總會未能如願的原因,正是如此。

待續
在線上
在線上!
在線上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞