[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
睇緊徐承恩果本家邦,第一部分講嶺南史幾好,第二部份作者為左證明香港本土主義已經發芽,有部分位寫得幾牽強

順便問有冇其他講香港歷史/港獨論述既書,我要睇佢地點樣違反國安法
睇緊Obama既a promised land.
唔評論佢既政治取態 佢既文筆真係好好j
成個vibe uplifting得嚟唔會shy away from obstacles in reality.
呢本真係好好睇 挑戰左好多我固有想法
2個作者係夫妻n一齊攞左諾貝爾經濟學獎
港英時代
same 睇到眼角失守
花左兩個禮拜時間,終於睇完本atomic habits

本書確係幾易入口,同make sense 嘅,運用左好多心理學嘅知識同名人故事去說明個四個rule 嘅重要性,make it obvious ,attractive , easy and satisfying

其中令我深刻嘅係佢講人天生各有不同長處,最緊要係揾到適合自己嘅field ,再唔係就將自己嘅長處combine 埋,去create our own game ,令自己係喺個個game 入面最top 嘅一班人

同埋我地做緊嘅每一樣野其實都係塑造緊我地嘅identity ,每作出一個決定就係對我地嘅identity投左一票咁,去增加或減弱個方面嘅identity ,而habit 就係我地identity 嘅體現,所以要change habit 其實係changing who we are.

黎緊可能睇poor economics 吧,見上面咁多巴打推薦
有冇巴打可以推介下偽滿洲國既書?
搶唔到
序言
銅鑼灣誠品
兩間都見過有
Fermat's Last Theorem
冇數底都睇得明
左翼觀點:滿洲國的實相與幻象
右翼觀點:這才是真實的滿洲史
唔嫌悶可以睇埋Sovereignty and Authenticity會中立少少
2020仲行三中商
有無人呢排發覺多左好多ig shop賣電子書?
大約$25-30 有無人買過?
陳雲既香港系列其實幾好
我睇左香港遺民論,講佢觀點係香港人作為前朝遺民既角色點建立香港人身份,點用本土政治先可以同人地鬥咁。
hktv mall都有
想問下邊度可以點買到平書
但係我又唔想買二手書
呢排睇過:
小王子的領悟
Who moved my cheese?
斜槓青年:全球職涯新趨勢, 迎接更有價值的多職人生

睇緊:On Tyranny
想問下有無入門歷史書好推介 想睇下世界局勢既大概情況
覺得斜桿青年點? 係book list入面未買
我覺得都幾有啟發性,佢當中都有部份嘅篇章講現今嘅社會思想點樣限制咗人嘅發展,繼而再propose一啲新嘅觀點,令到我地可以做到slash。
反而之後書入面分享嗰啲搵到/建立自己興趣嘅方法 (e.g. 泛讀、small steps every day) 我就覺得對我作用不大,因為我本身自己都做緊 lol
睇咗頭4個chapter覺得有啲悶
好多美國歴史都唔識 好難投入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞