[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
耶穌憑什麼
啱啱睇完《被討厭的勇氣》,阿德勒心理學真係犀利,佢可以同人嘅常識背道而馳去解讀人生,亦都講出我哋本身諗嘅「錯誤」想法從而引導我哋用另一個角度解讀,教識咗我好多嘢,下個禮拜睇埋完結篇
只講張愛玲,我諗原因有三樣

一係冇共鳴
女性作家書寫女性經驗,男性睇會因為冇共同體驗覺得悶,冇耐性睇落去
甚至對入面既看法好反感,唔認同、有不適感更加唔會睇

二係女性書寫
經常刻畫狹小空間內既細節,例如用一堆文字描寫衣物、飾物,睇起嚟好悶好唚氣
另一樣係蒼白又偏向負面既男性形象,覺得寫衰男性,更加反感

三係同厭女有關(輕視女性的成就和才能)
平時唔會接觸同了解女性既思想
硬係覺得女性寫既內容離不開愛情、婚姻、家庭、情情塔塔,同私領域有關既嘢
唔寫社會、政治、戰爭呢類大環境、公領域既嘢,顯得冇深度、小家子氣

坦白講我以前都係咁睇唔起女性主義、只受女性歡迎既作品,例如女性小說、少女漫畫
覺得好作品要涵蓋唔同範疇,不論男女睇咗都覺得正先得
宜家唔會咁諗,文學批評係複雜既嘢,就唔班門弄斧啦
我係因為有take中國現代文學先睇張愛玲,睇得唔多,興趣不大
其實張愛玲評價好高,影響力大,係中國現代文學中佔有一席位
好多人(不論男女)都有研究張愛玲
想問一下 kobo如果本書係打直
有冇方法變返打橫
打直睇得好辛苦
想睇多啲類似娛樂至死/我們 / Animal farm 嘅書
有冇好介紹
睇完三島嘅性命出售
呢本我覺得好睇,幾得意個主角死極都死唔去,最後又唔想死
如果想放二手書可以喺邊放?
之前有巴打講過一個app專買賣二手書有冇人記得咩名?感謝
bookdaddy
終於買到帶本哲學書上街去 應該近幾個月全港最好賣
Mastery by Robert Greene

另外呢個作者著有 48 laws of power, the law of human nature.

後兩本準備睇,睇過目錄係講人類為上位的方法(包括陰招同避忌)同人類的陰暗面同弱點。

如果,你已經在職場幾年睇會有好大感受,覺今是而昨非,都建議fresh grad 睇下避免踩蕉皮。

唔好誤會我係想大家學點跣人,係想大家知道其他人可以點跣你,再盡量避免。

知識就是力量,共勉之。
this one good ar
個網人流又少,又難用,成日up極都up唔到圖,submit完又唔見左
Sparktake
不過個app 都壞壞地
最近睇完彷徬少年時準備開流浪者之歌
係咪我問題...
揭咗揭覺得麻麻地喎
最近睇咗劉紹銘《吃馬鈴薯的日子》、查建英《中國波普》
巴打講完試用咗
真係up咗幾次圖同埋submit 完唔見咗
已放棄
有無D可以令人反思既文學作品推介 好似村上春樹果D咁
Thanks!!
Dostoyevsky啲小說不過好厚
會唔會深到睇唔明同埋真係好長
返工睇驚有排都睇唔完
有無人買咗村上本第一人稱單數?
異鄉人囉
薄薄地
有冇中共暴行既真實事例既書推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞