[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
機關類玩推理game好啲,例如槍彈辯駁
㩒個掣隨時彈張圖出嚟,而且重組案情時用圖/文字/動畫講解返啲機關點運作,一目了然

btw有想像障礙既人單睇文字描述係好難想像個畫面情境
通常我睇閒書會skip曬寫建築景物、人物外貌服飾之類純描述既文字
有啲玩物理系嗰啲睇得重辛苦 好似北山猛邦嗰啲咁 我多數唔會睇同你地一樣 一見到機關就好頭痕 重有啲方言呀五十音嗰啲word play都係咁
之前睇書見到Linguistics都有類似嘅概念,叫semantic bleaching,姐係一啲詞語雖然經過多年後繼續被使用,但個意思已經完全唔同
邊本有冇封面圖?
對psycho 都好有興趣
The road less traveled

Recommend
想問大家有咩中文書覺得係人生必睇?
目送 算唔算
知道好多人讀書時期必讀 但小弟細個唔鍾意睇書 完全無睬佢
依家身在遠方想睇返必睇嘅中文書
麻煩大家
The 100-year-old man who climbed out the window, Jónas Jónasson
好light-hearted 辛苦時可以睇嚟笑下 啲英文又簡單
雖然歷史意義上可能會覺得唔適當 但記著佢係on9 comic novel 笑下同自己打下氣 (雖然可能係我笑點低)
荀子
紅樓夢
有趣
你對邊方面有興趣?
感謝
感謝
人生觀,倫理
我睇唔明流浪者之歌
除咗樓上巴打推介既Maybe you should talk to someone,仲有咩失戀睇的書
你睇完徬徨少年時有冇咩特別大感受?
我都諗緊睇唔睇流浪者之歌
睇完《東京鐵塔,老媽和我,有時還有老爸》
都幾平淡, 唔明點解會咁受歡迎
可能套戲會好睇啲, 遲啲母親節搵黎睇吓
中文書一時之間諗唔起
余華嘅活著
幾好睇
幾睇到人生嘅無常
而且幾易入口
基本上一晚就會忍唔到睇晒
想了解下中東地區/國際政治,有咩書啱睇?
睇緊紅樓夢,好難啃前面日日風花雪月,吟詩作對,好悶
好少睇中文書,睇開外文翻譯書多
一時之間諗唔到有咩係必睇,用返上堂學過既文本先

老舍:駱駝祥子
一個好人墮落成壞人的悲劇,到底是性格決定命運,還是社會環境所造成?

蕭紅:生死場、呼蘭河傳
蕭紅寫鄉土既生老病死,用冷靜既筆調寫農村既封閉保守、麻木不仁,不煽情,不浮誇,更凸顯人性的冷酷和殘忍
生死場特別在某一章集中寫女性懷孕分娩的經驗
雖然生死場確立咗基本風格,但係敘事和結構上尚未成熟,到呼蘭河傳真正集大成
冇乜時間就淨係睇呼蘭河傳

西西:像我這樣的一個女子、浮城誌異、肥土鎮系列、哀悼乳房等等
西西鐘意用不同的寫作技巧又唔會刻意賣弄,容易入口
中性書寫,好多作品唔會有好強烈的性別意識(性別對立or女性化書寫),態度溫和
有時間我都想睇曬西西既作品

穆時英:上海的狐舞步
實驗短篇小說,非線性敘事,冇主要劇情,好似電影既蒙太奇咁拼貼和組合互不關聯既畫面,以感官書寫紙醉金迷既上海都市

孟悅、戴錦華:浮出歷史地表
中國女性主義文學批評的里程碑,從女性主義角度批評民國時期主要女作家既作品
就算今日嚟睇都好有顛覆性,觀點創新,突破盲點,大開眼界(可能係我睇得太少)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞