[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
呢本好唔好睇 有啲興趣
李逆熵 資本的衝動
清一下啲舊書
最近先開始睇
好唔好睇?大概講咩
岩岩睇完被討厭的勇氣 有冇手足睇過
Hi各位書蟲
唔知大家有冇睇過哲學家尼采嘅書呢?
之前 Youtuber老高 出過一集影片講尼采
結果引來好大迴響
有學者話佢曲解尼采,連基本生平都搞錯
但亦都有觀衆話 多得老高嘅「介紹」,所以對尼采產生興趣;效果亦確實立竿見影,尼采著作《查拉圖斯特拉如是說》銷量急增

問題就嚟嘞
先唔講尼采本人嘅思想本身站唔站得住腳
究竟我地點先知道自己無理解錯尼采嘅思想呢?

今次想講嘅書
係Thomas H Brobjer喺2008年寫嘅 Nietzsche's philosophical context - an intellectual biography

Thomas H Brobjer係瑞典烏普薩拉大學 科學及思想史系教授,專門研究尼采生前嘅藏書。
尼采嘅藏書,目前存放喺德國魏瑪安娜 · 阿瑪利亞公爵夫人圖書館 (Herzogin Anna Amalia Bibliothek ,簡稱 HAAB) 
有關尼采藏書嘅研究,可以睇立場哲學之前出嘅呢篇文《尼采的個人圖書館及其思想脈絡》(我都係睇咗呢篇文,先知有呢本書)
https://www.thestandnews.com/philosophy/%E5%B0%BC%E9%87%87%E7%9A%84%E5%80%8B%E4%BA%BA%E5%9C%96%E6%9B%B8%E9%A4%A8%E5%8F%8A%E5%85%B6%E6%80%9D%E6%83%B3%E8%84%88%E7%B5%A1/
篇文有一句說話總結得好好:
「我們研究一位哲學家,無非就是去知道他想了什麼,而這無疑離不開他的作品。然而,哲學家的所思所寫並非是憑空創造之物,而總是在他們對其他哲學家的閱讀、思辨、爭論中產生的。就此而言,研究一位哲學家曾閱讀過什麼,對於理解這位哲學家的思想及其發展軌跡有著重要的作用,那些他曾購買、借閱、批註、節錄、讚美、批駁的書籍,構成了他思想之產生的脈絡。」

Brobjer喺本書入面做嘅嘢
就係通過分析尼采嘅藏書以及做嘅讀書筆記,比對返佢其他嘅 筆記簿以及出版作品
嘗試推敲返尼采思想轉向(例如尼采由早期沉迷叔本華,去到中期受當時嘅道德心理學影響 而有實證主義風格,再去到晚期融匯 文學批評、宗教研究)嘅原因,以及某啲概念(例如 權力意志、超人、永劫回歸)係點樣構思出嚟
就可以見到,尼采嘅思想,就好似係同同時代嘅學者互相論辯噉(雖然佢無講明)
而事實上尼采睇書係好用心,有幾本書啲筆記寫到滿晒

評價:
本書比較technical,所以假如你係一開始接觸尼采嘅思想
噉就唔建議睇

尼采思想簡介呢邊:
http://www.thestandnews.com/philosophy/%E5%B0%8D%E8%AB%87-%E5%B0%BC%E9%87%87%E5%93%B2%E5%AD%B8-%E4%B8%8A/
http://www.thestandnews.com/philosophy/%E5%B0%8D%E8%AB%87-%E5%B0%BC%E9%87%87%E5%93%B2%E5%AD%B8-%E4%B8%8B/
睇尼采要點入手:
https://thestandnews.com/philosophy/%E6%88%91%E6%80%8E%E6%A8%A3%E8%AE%80%E5%B0%BC%E9%87%87/

但係如果你本身有一定認識,又想了解尼采嘅思想點樣隨時間改變+受到乜嘢影響
噉呢本書就啱你啦
不過本書其實比較接近工具書,hard fact甚多,供參考之用還好,直接睇的話麻麻地;講緊成本書嘅後半部分都係尼采嘅booklist。。。
上個post有講過
https://lih.kg/qEQfneX
厚黑學
岩岩睇完Eat the Buddha by Barbara Demick,講述左由1958年-宜家既西藏既歷史同故事。形式就好似佢之前個本講北韓既《我們最幸福》呢本書,佢理由講左好多個唔同人既故事,印象最深刻就係西藏其中一個Mei Kindom既最後一任皇帝既女Gonpo,我對佢最深刻既點係,佢作為西藏人居然唔識講西藏話,中文比起中國人仲要流利,可想而知中國個對西藏個種文化侵蝕有幾嚴重。

西藏人對於Dalai Lama個種崇拜同尊敬,我諗唔係信佛教應該好難理解。明明Dalai Lama流亡印度咁多年,新一代20幾歲既應該唔識佢,但佢地都會叫作者幫手帶啲西藏土產食材俾Dalai Lama 慶祝生日。

西藏人其實係一班好知足常樂既人,佢地無咩崇高理想,只係想係西藏可以有宗教自由,可以放Dalai Lama既相,如果共產黨成日批鬥Dalai Lama,我諗佢地認中國做主權國家其實無咩所謂。就係因為共產黨成日打壓宗教同抹黑Dalai Lama,佢地仲要用自焚呢種方式黎表達意見,因為Dalai Lama係堅持非暴力,係香港應該會俾人鬧到仆街話左膠

睇呢本書都忍唔住諗到香港唔知幾時會變到好似西藏人咁無得拎passport,離開唔到中國,行兩步就有個警察checkpoint,俾人打壓,連信佛都唔得。
超悶,覺得又係果啲阿媽係女人嘅道理
有無啲物理/哲學悖論既書推介
真,我都睇緊。。

有啲位係OK嘅,但真係太長氣太多廢話

睇左勁耐都淨係睇得30%
有無巴絲知道邊度有得處理咗啲二手書佢,有幾本應該唔會再睇,想知邊度會收或者漂咗佢算
[書撚召喚]燕子生命呼籲 為牆內手足捐贈以下書籍
https://lih.kg/2417037

有冇人睇過依本?水份高唔高?
想問睇過美麗新世界譯本嘅巴打們係睇邊個譯?有冇推介
有無人同我一樣覺得大左睇書好難睇得耐..
細個手踭撐床趴住睇可以睇幾個鐘都唔駛換姿勢
而加咩姿勢都好20分鍾左右就好支力..
唔係頸就腰唔舒服
你地咩姿勢睇書多?
張凳高度要適合
對手要平放到喺張檯度
再唔係買個讀書架

至於你話難睇得耐
建議你用番茄鐘
每睇25min唞5min
伸展下再讀囉
好奇書架其實點用
之前都有人推薦過但真心唔明點用
每揭一頁要重新ZIP過個頁咁好似好麻煩
暫時覺得STARBUCKS 窗邊位高凳吧台個種最好但屋主好難有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞