[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
睇緊以前d火麒麟
有冇同好
有無人睇過海耶克嘅The Road to Serfdom或者The Constitution of Liberty
最近認識呢個人
請問本書英文難唔難
利申 英文4
神帖留名

不過係online etymology dictionary搵到呢一句
Stories that trace the use of the Latin word to some supposed swearing-in ceremony are modern and groundless
https://www.etymonline.com/word/testis#etymonline_v_10686

呢啲野真係無從考究我都係當多個梗聽下笑下就算
The Road to Serfdom字唔算深,但要慢慢理解
想試下testify人地
好正

最近睇緊呢本
個post好似俾男根騎劫左
介紹另一本,新出既

呢本由1850年代開始講既現代科學史,例如演化論,物理學既新發現,再講各學科交集、互相支撐,有聽過或者睇過大歷史、知識大融通(e.o. Wilson既consilience)、科學+人文主義之題材既人應該會幾鍾意

但呢本有個好大既缺點,冇圖
近代有咩大轉折?有無預測未來變化?
好似唔錯! bookmark 低先
大轉折係中文譯名啫,原書名唔係咁既意思
convergence 指 匯聚
即係各學科由互不交集,到近代開始可以成為一個巨大、統一、有層次、千絲萬縷既思維體系/世界觀

類似咁(圖片只供示意,不代表正確)

所以睇呢本你可以簡約知道現今科學世界觀係點黎,提供一種跨學科既視角

佢呢本書定位係知識史,寫既野寫到20世紀末21世紀初,冇講未來會點
我問得咁求其,你都咁詳細解答,多謝你。估唔到可以用咁樣既圖理解。咁交錯起黎會好精彩,一時講唔曬,包含好多野
估唔到有同好
Mickey Haller
原來有呢d清泉post,
留個名先,
鐘意睇小說散文哲學,
最近睇緊"拖延心理學"
不過因為拖延症拖左好撚耐先開始睇
巴打睇咗未
睇左少少咋
見作者咁耐都唔出Mickey新書,寧願出返Jack系列,幾驚佢已放棄左Mickey
我用咗一個禮拜睇晒
有個位真係睇到拍手掌
我都有買呢本拖延咗成年都未開始睇
快啲開黎睇
好似幾有趣,但翻譯水平如何,文句通唔通順?
我覺得以咁複咁厚(500頁)既科普黎講,已經唔錯,個人覺得翻譯科普書黎講聯經係僅次於貓頭鷹書房
天下文化以前既科普書都好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞