[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
睇緊好多師兄睇過嘅「獨裁者手冊」
買咗酒吧特別版
好唔好睇
sophie world 睇到三分一頂唔順,真係好悶
依家開新書,睇amusing ourselves to death
屍人莊個設計係幾有趣 但第二本真係唔掂
我記得睇過本書入面個男主角問本書好唔好睇
然後個女主角答,我唔知,只有睇到結局先會知道本書好定唔好。
跟住我依家每一本書都會睇到最後
係咪Jonanthan Wolff嗰本?
巴打係覺得點樣辛苦?啲詞彙太難?覺得好悶?定係唔明本書講乜?
睇緊中文版

純粹覺得啲字太深
Wolff本嘢已經淺白
你睇下Kymlicka
呢本書我買個陣誠品賣240 依家去左特價區
但真心好好睇 佢本how to be a woman 都係
非女權撚可以睇黎理解下嘅
psychology of money致富心態
可以試下睇Adam Swift嘅Political Philosophy: A Beginner’s Guide for Students and Politicians

我個人比較鍾意呢本
但係唔肯定係咪用字淺易
無架,都係開住網上字典一路讀一路查
jot notes就最好用自己嘅文字表達出嚟
make sure自己理解到個concept係咩
你jot notes 會寫係邊
我用一個叫zettelkasten嘅方法
https://medium.com/@rebeccawilliams9941/the-zettelkasten-method-examples-to-help-you-get-started-8f8a44fa9ae6
自己偏向鍾意手寫
不過亦都有用一個software叫Obsidian做個人知識管理
有興趣可以睇呢本How to take smart notes

入面有講到zettelkasten嘅歷史同用法
亦都有好多關於zettelkasten與心理學相關嘅知識
睇完包保你耳目一新
加埋How to read a book嘅方法睇書簡直事半功倍
我最近都係book depository 買左呢本, 未有時間開黎睇
同否簡介下 呢啲書見到名同封面就實skip
咁你應該快啲抽時間睇咗先
用呢本書嘅方法讀non-fiction
拎嚟增加理解力簡直無L敵
OK 聽完你咁講我就開呢本先
呢本?
呢本
各位連登書蟲好耐冇見~
新年快樂

今日想介紹嘅書
Peter Turchin喺2007年出版嘅
War and Peace and War:The Rise and Fall of Empires

介紹本書之前
講下作者先

佢係康涅狄格大學 生態學及演化生物學系教授
本身係研究開昆蟲生態嘅
但係後來走去研究 大歷史
佢套學說叫cliodynamics(姑且譯做 「歷史動力學」 )
係建基喺社會學家Jack Goldstone提出嘅「結構—人口理論」(Structural-demographic theory)
簡而言之,就係通過分析社會各階層嘅人口同利益變動,嚟到解釋 國家社會嘅盛衰
Turchin就稍爲修改呢套理論,並套用落歷史度

早排國會山莊畀侵粉衝擊,都有唔少傳媒訪問Turchin
因爲佢喺十年前,估計美國喺2020年左右會有混亂
https://www.nature.com/articles/463608a
In addition, the next decade will see a rapid growth in the number of people in their twenties, like the youth bulge that accompanied the turbulence of the 1960s and 1970s. All these cycles look set to peak in the years around 2020.

噉Turchin嘅理論究竟講乜嘅呢
簡單而言
佢認爲人類社會嘅盛衰,取決於社羣合作並共同行動嘅能力
Turchin稱之爲“Asabiya”(呢嗰概念由阿拉伯歷史學家Ibn Khaldun提出,類似而家講嘅「凝聚力」/social capital)
歷史上帝國嘅起源,往往來自 唔同族裔嘅邊界
因爲呢啲地方衝突不斷,能夠存活落嚟嘅族羣,係外部持久壓迫下通常有好強嘅 跨越階層嘅凝聚力

但係一旦建成帝國
和平耐咗
階級分化就會開始

人口開始變多,競爭多咗,人工下降;而且 前工業時代嘅農業技術承托唔到咁多人
另外精英階層亦都跟住人口膨脹(Keyword:elite overproduction
開始驕奢淫逸,彼此之間攀比炫富

噉啲資源邊度嚟呢?一係就壓榨底下階層、一係就問政府攞肥缺啦
但係壓榨/肥缺都唔係無止境㗎嘛
慢慢資源亦都不足以支撐龐大嘅精英階層,於是精英開始內鬥(Keyword:intraelite competition
加上政府嘅資源掏空晒,又唔夠維持武力秩序
底下階層又大怨氣

呢個時候社會就會不穩
一有啲乜嘢天災人禍流行病饑荒,就會大爆發

然後全體人口大減
reset

呢個就叫“secular cycle”

一個“secular cycle”裏面,有幾個“father-son cycle”(即係上代人社會動盪,今代人但求安穩,下代人由細生活安穩故此對動盪缺乏戒心 etc)

而一個族羣嘅盛衰(亦即係asabiya嘅提升同下降),就由好幾個“secular cycle”組成

所以帝國嘅衰亡唔係一朝一夕
而係一次又一次嘅危機+中興,逐漸衰敗

由此可見Turchin對歷史嘅睇法,其實係多重循環論(當然亦都考慮到歷史有混沌嘅性質)

睇到呢度肯定有人問:噉工業革命之後,土地承載力上升,係咪套理論就無用呢?
確實Turchin早期淨係講農耕社會
但係後期佢都有出書講現代社會嘅,例如《age of discord》就係用套理論講現代美國社會;Turchin亦都相應做咗啲理論調整,例如會考慮 “Youth Bulge”嘅問題(青年人人口比例上升組成社會不穩)

講完一大輪
終於可以評論本書

噉基本上war peace war講嘅嘢就係上面嗰堆嘢囉 lol
但係Turchin就夾咗一大堆史實落去
我就覺得有少少唔湯唔水
理論嗰邊又唔夠深入
史實嗰邊又太瑣碎枯燥(turchin講咗一大堆中世紀 英國法國嘅人口變動同貴族仇殺)

Turchin話 war peace war係將佢另外兩本著作合埋並且大衆化
一本係理論基礎《Historical Dynamics:Why States Rise and Fall》

另一半就係 史實論證 《Secular Cycles》

所以我嘅建議係無必要睇war peace war
對Turchin套理論有興趣嘅人
直接睇呢篇paper,turchin自己濃縮咗套理論,講埋個數學模型係點
https://escholarship.org/uc/item/6qp8x28p

然後搵上面兩本書嚟睇

延伸閱讀:
Turchin個blog
https://peterturchin.com/

訪問
https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2020/12/can-history-predict-future/616993/
https://nzzas.nzz.ch/hintergrund/prognose-2021-buergerkrieg-in-den-usa-unruhen-in-europa-ld.1593099

何謂「精英階層」
https://peterturchin.com/cliodynamica/who-are-the-elites/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞