[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
唔理啦
搭車時間真係好好用 計計埋埋d時間可以睇到好多書
一搭車就咩都唔洗諗拎本書出黎
就係個個睇電話唯獨我一個睇書先特別型棍過人
利申:睇緊武漢封城記同孤獨前哨
巴打有冇睇埋justice覺得佢啲例子生活化啲
可能the moral limit of market集中都係講成個市場運作 抽象少少
轉咗譯者會唔會難咗理解村上想講嘅野
sorry講錯 係劉子倩譯
暫時覺得唔會
短故同散文譯得簡潔有力咗反而有返少少聽風的歌/1973彈珠玩具嘅vibe
如果小說都係佢譯我諗好多人會唔慣
Justice睇左了覺得佢個course嘅設計都幾好
涉獵左好多政治哲學著名嘅立場

個人暫時覺得what money can’t buy都算寫得直白
深入淺出地解釋左有d事物嘅價值並唔應該同唔能夠透過市場反映出黎
記得最後michael sandel有寫到類似話
覺得justice係為咗nurture moral human character嘅手段之類
嗰陣睇到覺得好同意
我記得之前睇過個research 有講過其實同時間睇幾本係有助學習,但詳細要搵搵先得。主要就係間隔學習,即係一本書分幾日讀,中間插其他書。好過你一日咪晒佢,其中一個原因係可以迫使你多啲回想呢本書之前講咗咩,加深印象,而且同一時間睇越唔同類型係越有幫助,仲有啲要搵搵先得。

大概記得個研究係分兩組學生,一組係溫晒一科先另一科;另一組係每日溫3科,不斷間隔住溫。最後係間隔成績好啲。
介紹你睇套戲叫Seven years in tibet
我只係睇過Barbara 本Logavina street
安妮日記
唔該巴打
好!多謝推介
即刻試下先
Why we sleep 都有提到訓覺可以幫你鞏固你每日學習嘅知識,每訓多一日就個腦吸收得愈多,even 你中間冇再溫書 (前提係你要夠訓)
電子書有得較字體
過咗半個月都有人答
連登有愛
exactly 所以好多人講話其實通宵溫習成效係好低,但係好多人(包括我)都係照通,輸咗畀拖延
睇過東京鐵塔電視劇版 好好睇
Suspense thriller個種?
睇得唔多,不過Dan Brown 頭幾本或者 Before I go to sleep(講一個女人每晚訓完都會失去當日記憶,要靠日記生活)都okay

後者圖書館個e book app 有中文版,叫<<別相信任何人>>
《查拉圖斯特拉如是說》
有本書叫「學習如何學習」有講類似既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞