[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
啲翻譯我認為唔錯,唔會好Q口難明

我覺得幾好睇,佢係focus係日本嗰邊,同埋都引用咗好多前人/軍人嘅日記/日誌,所以入邊會有好多日子時間寫得好仔細吓

佢最主要係寫開戰前日美外交去到對珍珠港發動襲擊之後一兩日本書就完
而家先至推 Invisible Guns(by Jim Johnson) 會唔會畀大家笑我 out?大概睇哂。完全相信現今嘅香港人,會有極大共鳴,因為書中過半嘅嘢,已經在身邊發生咗/發生緊,未浮上水面嘅,本書都講埋。本書似係dictators' handbook 多啲
唔知買咩書睇好 無咩特別想睇
我好鍾意你D書 我都好呢味
斜槓青年:全球職涯新趨勢, 迎接更有價值的多職人生
好唔好睇?
荼毒室花瓶 介紹 漢娜·鄂蘭《人的條件》
https://www.youtube.com/watch?v=K-ev2x8LPnk
Helen Zia - Last boat out of Shanghai
The epic story of the Chinese who fled Mao’s revolution
個作者訪問咗喺中國1949年共黨解放上海前夕,幾個逃離的生還者的經歷
當中好詳細咁描繪由國民黨十年光輝年代,日本侵華,到內戰,當時人的感受及親歷其境
喺呢個時候睇,別有一番感觸
得罪講句 睇哲學書用中文根本唔會睇得明
hannah arendt寫既野已經算易明 d中文譯出黎都係又長又奇怪 唔知up乜鳩
好多時d哲學書(尤其係冇咁出名既著作/某d陳年簡體大陸書)根本只係將佢直譯 用英文反而易明d 用中文真係唔知想點撚樣 仲要成日譯錯 譯嘅人多數好多句字根本睇唔明就亂咁直譯 比心機慢慢逐句逐句睇英文好過
中文根本承載唔到西方哲學論述個種結構 用中文睇西哲分分鐘以為自己明左但根本係比個譯者fake鳩
同意,試過睇英文版既著作唔明,想睇下中文版會唔會明,點知⋯⋯仲難明過英文
介紹本書啫
無話一定用乜嘢譯本嘅
睇完呢本 可以睇埋同一個作者 既 燃燒的海洋 講日本悲劇既開始 第一次運用特攻隊既 雷伊泰島海戰

再介紹兩本 堀榮三 既 無情報國家既悲劇 同 不死之身的特攻兵 三本一齊睇 會對二戰後期既日本有種悲涼感

呢本嘢文筆有啲似李天命,串串貢咁娛樂姓幾高幾易入口

作者將voters分為三大類,hobbits (不問世事港豬)、 hooligans (有政治知識但盲目偏頗某一立場)、vulcans (具有政治知識及獨立思考能力)

作者分析點解反對一人一票唔係真正嘅民主,現今民主係點樣被啲左膠玩爛,仲好直接咁反駁反對佢嘅論點。

呢本就見人推咗唔駛再講,堅正
多謝你嘅推介
不過手頭上好多書未睇
睇咁啲先再買
除咗睇緊Witcher saga 依家開始睇緊A brief history of time 之後想睇The Thursday murder club 同 Human kind: a hopeful history
最下面果兩本係咪小說
最近喺田園買左幾本減價書

倪匡寫武俠
科學怪人
迷宮城堡
想認識馬克思有咩書推介?
thx

最近睇咗依本
我覺得好易入口 特別係對我依啲對近代中史唔太熟嘅人黎講
兩位作者都喺中國經歷過文革
同對話嘅方法去講述同分析發生過喺佢地身上嘅事
由毛澤東、鄧小平到江澤文同習近平
佢地都有討論每個主席嘅心態 對政策嘅改變
如果大家想有本容易睇嘅書去大約了解中共心態上嘅改變 政策嘅概念
我會幾推薦依本書
hi
潛咗水好耐
各位書友好嗎
終於的起心肝睇完今次要介紹嘅書
Michael Pollan - How to Change Your Mind (2018)

喺介紹呢本書之前
想問下大家
知唔知道

呢張相

呢本書

呢嚿嘢

三樣嘢之間有乜共同點呢?

答案就係
佢哋嘅構思者都啪過psychedelics

psychedelics係乜?
中文通常會譯做「迷幻藥物」,但其實唔係好準
psychedelics 一詞源自希臘文 ψυχή (psyche, “靈魂、意識”) 以及 δηλείν (delein, “呈現”)
係指呢類藥物能夠發揮人類意識嘅潛能,以下都係用返英文稱呼
傳統意義嘅psychedelics,包括 裸蓋菇(psilocybe mushroom)、LSD、死藤水等等
( 喺香港通通都係犯法嘢嚟,早幾日先捉到一單)
佢哋嘅作用 簡而言之係會令服食者有神祕主義、超越,高劑量的話更加會有 自我融解、萬物與我爲一嘅感覺
好記得某巴打講過,種感覺就係「一即是全、全即是一」

psychedelics嘅發展歷史
呢啲藥物嘅歷史可以話係源遠流長
古希臘時候有「厄琉息斯秘儀 」嘅神祕儀式
具體內容已失傳,但係考古遺蹟 化驗器皿後發現殘留 麥角(ergot) 成分,亦即是LSD嘅化學相似物
美州原住民嘅薩滿會用死藤水
而唔少古代文明亦都有 蘑菇崇拜,應該同迷幻蘑菇有關

不過 psychedelics真係喺西方世界大放異彩
就要等到上世紀50年代
當時醫學界廣泛進行有關psychedelics治病嘅研究,風頭可謂一時無兩
不過後來psychedelics同嬉皮士、反文化運動牽扯埋一齊
喺美國發動「毒品戰爭」之後,就慢慢式微
曾經被基於厚望嘅藥物,就噉喺大衆以及醫學界中消失

我睇書提到呢段歷史
真係好驚訝
好難想像而家被視爲忌諱嘅藥物
當年係噉盛行
而喺美國呢嗰suppose自由民主嘅國家
大衆嘅記憶都可以變得咁快

不過好在而家又重新發掘返psychedelics嘅對治療抑鬱症、藥物成癮等疾病嘅療效,對於末期病人克服死亡恐懼亦都好有效

對社會變革嘅啓示
最後想講嘅喺
呢本書畀我嘅啓示
唔單止係 識多隻藥
更重要嘅係推動社會變革嘅策略
本書嘅作者訪問咗好多 推廣psychedelics嘅人
有唔少經歷過上世紀嘅巔峯、中途嘅政府打壓同沉寂

但係依然靜靜雞噉散落社區進行深耕,喺體制外 將知識同經驗薪火相傳

又有科學家 利用自己喺 藥廠研究嘅職務便利
合成唔同種類嘅psychedelics,再攞自己做白老鼠,堪稱現代版「神農嚐百草」

更有當年試過psychedelics嘅學生
成立組織
對呢啲藥物嘅療效進行嚴謹嘅科學研究(當年嘅研究 方法學上 好揸流攤)
嘗試從體制內 遊說政府降低呢啲藥物嘅管制

無咗佢哋嘅兄弟爬山,各自努力
就唔會有21世紀嘅psychedelics復興

「憑一口氣,點一盞燈;念念不忘,必有迴響」

祝各位聖誕快樂!

頭盔:香港《危險藥品條例》禁止psychedelics;筆者不支持任何人使用違法藥品
可以睇Jonathan Wolff - Why Read Marx Today_ (2003)
幾易入口

另外可以睇 Allen W. Wood-Karl Marx-Routledge (2004)

除咗睇書都可以睇片

如果對於馬克思理論嘅概念有唔明
強烈推薦一個叫“Red Plateaus”嘅Youtube channel
佢哋出咗好多篇講解Marx
例如呢嗰playlist
https://www.youtube.com/playlist?list=PLfqdvDnX3lbCtADtZDCg0HQB3Nime4rVS

又或者如果你想搵啲大學資源的話
你可以睇Raymond Geuss 講Marx嘅lecture
https://www.youtube.com/playlist?list=PLtjwQ74cM2RxKnMbrJCktvTq-YCEjamoV
不過都幾長氣下
馬奎斯- 沒有人寫信給上校
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞