[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
想問好唔好睇?
之前想買但見Goodread啲comments好似講到麻麻地咁
睇咗一陣
覺得幾悶下
呢排不繼想睇關於日本美學/歷史既野
前日行書店見到有本
但本書排除有啲差,字型唔靚
紙質似教科書
就放低左

覺得睇art呢類書
本身本書既設計都好重要

多謝推介
呢個post好似無乜人睇小說咁嘅
最近睇緊《人生複本》
故事講男主角有一晚突然被人綁架咗
醒返之後發現周圍嘅嘢都唔同咗
老婆唔識佢 個仔無存在過
佢嘅身份都唔同咗

之後嘅內容唔劇透了
好耐無睇過冒險小說所以覺得幾好睇
Animal Farm,好應景藍絲就係個班除咗豬之外既動物

利申:查字典查到pk,好多耕田用具既名唔識
殘體字
已經分唔清楚豬同埋人嘅分別喺邊
睇緊Candice Delmas 抵抗的義務
嚟緊都會開美麗新世界睇
我都覺得幾好睇,有啲似套叫coherence 嘅戲
呢度都多人講小説嘅
不過都係政治哲學類多,娛樂性低啲~
唔差,但唔係好,睇到另一面嘅四大,論點論證都有,但論證冇詳述點樣配合論點

啱啱又睇完多本書 今次想推薦北光
雖然佢俾人分類咗去推理小說 不過同我一開始想像嘅類型完全唔同
平時嘅推理小說我會expect一個好曲折嘅故仔,一步一步幫讀者搵個答案
但係北光入面推理嘅部份其實唔多,反而似用推理依條線黎帶大家走入去主角青瀨嘅內心
唔止係青瀨,每個人物嘅心理都刻畫得好立體
我覺得本書冇13。67果種強烈想追住黎睇嘅感覺
不過每次讀小小都好似一齊去面對青瀨(甚至自己)嘅懦弱,俾社會同化,或者放真實嘅自己喺一邊嘅情感
睇依本書就好似欣賞緊日本嘅電影 甚至感受到每個still shot、每一個停頓 同埋日本底片果種藍藍綠綠嘅抑鬱感
如果10分滿分我自己可以俾到9.5
希望會有同好一齊討論吓本書
呢本我之前見books tw推薦都有諗住睇呀
你一般邊到買書?
我喺readmoo度買電子書
用mooink?
我對mooink同kobo有選擇困難
係啊用mooink 不過我本身都有部kindle
當初簡咗mooink係因為readmoo支持出版自由
好有骨氣咁冇聽鄰國講去落架啲禁書
所以就決定支持吓依個平台

至於第一部reader應該簡邊個牌子就睇你睇開咩語言嘅書
中文書黎講mooink應該多啲 而且成日都有coupon送 計埋會平過kobo買中文書
同埋readmoo個閱讀排行榜都幾實用 又多啲書評
成個中文書community我覺得做得幾好

不過壞處就係readmoo好少英文書
如果手足你諗住英文同中文都睇嘅話kobo會好啲
希望幫到你 有咩再問啦
本身作者生於1888年
又係哲學系教授
本書成書都係好耐之前嘅事
所以可能外表會比較舊掛
啱啱睇完「金剛經解密」
套戲都好似唔錯
介紹你睇埋佢本the ethics of resistance to state injustice 都算易入口
睇四大之前睇咗呢本

唔知有冇人睇過
我都係聽人講過下本書個論點

反思係咪一人一票最好

完全唔想比廢老投票
係,雖然feel到作者嘅政見應該係反trump嘅,但佢嘅論點又真係幾啱,成本書都好有啟發性

有啲人真係唔應該擁有投票權 (佢主張投票權唔應該同人權拉埋一齊講。就好似唔俾飲醉嘅人揸車,係唔俾佢哋侵害大眾嘅生存權利,唔會講成剝奪醉酒人揸車嘅權利。同樣地,唔俾冇分析同獨立思考能力嘅人投票侵害其他人嘅利益,都唔應該講成侵害人權)

幾年前寫嘅書,用返喺今時今日嘅香港,真係俾佢講中晒,俾班貪蛇齋餅糭嘅廢中廢老累死
睇緊挪威的森林
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞