[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
你有咩興趣?
鍾意睇成長類/職場
自己就無睇過目送成本書,不過呢一類題材最出名係美國作家Joan Didion 既The Year of Magical Thinking ,中譯係奇想之年,內容係作者於丈夫突然過身之後第一年既體會

不幸地,佢出完呢本之後幾年佢養女都重病離世佢就寫左Blue Nights,都值得讀

(一般都認為前者係傷痛文學既經典)
睇緊目送
圖書館而家唔開,冇得去借書睇,焗住要買書黎睇,不過我會買d圖書館未有/冇嘅書,最近裸辭要計住計住
有冇Stephen King 同好
本身冇睇The Shining電影版 睇完本書再睇戲 真係難怪佢咁唔中意套戲
睇完島同埋美麗新世界
發覺美麗新世界易入口啲 但係美麗新世界引用好多莎士比亞同其他典籍,唔知會唔會miss 咗好多含義
留名
The 7 Habits of Highly Effective People

Atomic habits

窮爸爸富爸爸

富蘭克林自傳

Man search for meaning

The willpower instinct

The alchemist

趁後生培養讀書集慣絕對係好事
改咗好多
但我個人鍾意電影多啲
如果比我 我都可能會入美麗新世界

但要比我做最高級
Alpha 定要做到管制官
alpha夠啦 但其實低級個啲都唔知自己生活有問題 可能幾幸福
圖書館有幾個e-book database (中文既hyread , 英文有overdrive同flipster),都可以睇下
預約左係咪都無得拎?
keep住睇都係轉移中
借d知識書 唔想買

我知有呢樣野,但冇諗過有唔少書係入面,仲搵到幾本係想借嚟睇,真心多謝
我都唔知,多得樓上位巴打提醒,有d想睇嘅書有電子版
最近迷緊川端康成

佢筆下既文本氣氛真係好日式藝術氣派
睇左睡美人 雪國 美麗與衰愁
而家開始睇名人
村上春樹既國境之南 但頂唔順個翻譯
譯到好多無謂字 句子又唔順暢
可以試下睇英譯,冇記錯佢部分書係用英文寫,然後再自己「譯」做日文。國境之南英文版我睇過幾頁,覺得幾順。
唔知你呢本講咩 提供下d psycho既角度
最近睇緊Carl Jung榮格既 人及其象徵 同埋Fromm既愛的藝術
講宗教 神話 民間傳說 其實都係代表緊集體既潛意識 對神有咁多人格化既象徵其實係代表左d人想要乜
由一開始圖騰動物祟拜 想好似狼既character係大自然生存到 到耕作時期 大地糧食母親祟拜 想要來自母親無條件既愛同照顧 到戰神 Zeus 耶穌呢d father figure要給予返神 有格律 responsibility 先有reward
其實同needs & environment 仲有development psychology都有關連
細個bb仔就日日跟老母去渴求偉大母愛 大個就要有老豆figure做榜樣(老師/idol) 接受佢既嚴格管制去成長
到依家就係尼采既God is dead 大家放棄左神 靠自己建立既ideology (communism, capitalism, human right) 成人既自己都要建立自己既order唔再完全跟老豆d老野傳統

如果一刀切話宗教冇用就on9左 因為宗教故事始終embedded好多關於人既truth 而佢有能力流傳幾千年被咁多人接受絕對有原因 話佢係evolution product都不為過
利申 唔信耶
賴明珠?
其實村上春樹本身D文字風格就係咁,係佢作品特色黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞