[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
會抄啲金句係簿仔,再寫少少感想

有東野圭吾,我想吃掉你的胰臟,政治書之類
你揾我,就咁比你都得
正係睇左前面個d講唔同level既reading 後面唔同genre點read懶得睇

不過都好多得著第一次feel到睇完d書有吸收 感覺記憶力都好左
求近代世界史既書 既括到ww1&2 獨立運動 共產主義 soviet union呢d有作者私貨都ok
睇左索引唔見有呢類 係咪得教科書
人生充滿改變同意外 應該一直為改變而準備
否則一直停係一個地方 就算以為個度有好多cheese冇有怕 如果有一日冇人放cheese左你就gg 一直食老糧 比假希望自己佢只係停一斷時間 之後會更好
好似d廢老冇左支那人生意就叫生叫死 唔轉行/唔停業/唔放HSBC股100蚊落到40蚊

另一pair一直搵新cheese既老鼠就夠體力技能去搵 唔怕餓唔怕改變
Very Short Introductions系列
一係The Penguin History of the Twentieth Century
不過唔知會唔會miss左共產主義前期發展
睇緊第二本 《小日常的哲學》
後面都okay ge
係有啲長氣
啱啱煲完Marquez既Chronicle of a Death Foretold
英文重睇緊100 Years of Solitude
中文就試緊追憶似水年華
有冇巴絲睇過哩本?評價如何呢?
最近睇左呢本覺得幾好 遮住係因為影到後面

我睇心情
嗰排攰就睇小說多,普通就睇返實用書
下面呢堆書其實又唔可以話係最近睇緊
不過寫低留咗名,方便自己繼續睇其他書

1. 也許你該找人聊聊
講緊一個電視台編劇點樣變成急症室醫生再轉行做心理醫生
中間有幾個心理"病人"既 case 串燒埋既自傳
的確係好感人,尤其係個男病人
入面會有一啲心理學既 terms ,但唔會太難明,當睇劇咁睇就得

2. 漫画香港デモ激動! 200日
唔洗講啦呢本,香港 2019 下半年既歷史主軸架構靠佢架啦

3. 柏楊版資治通鑑 (72 本) + 中國人史綱 (上下兩本)
建議去圖書館睇正體中文版 (銅記誠品有得賣,好似未齊72本)
前者翻譯通鑑,所以只係去到宋帝國之前;後者寫到八國聯軍,睇晒佢其實唔難
不過柏老係十幾年前仙遊咗,佢老人家都估唔到今日既"中國"史觀會變得咁快
如果想睇"中國"地區既歷史,呢個 series 係 ok 既

4. 醜陋的中國人 + 中國人,你受了什麼詛咒
四個字:醬缸文化
用 19 既翻譯:小農 dna

5. 岡田英弘 - 世界史の誕生
作者係著名東洋史學者,主攻滿洲同蒙古史,一生寫咗 n 咁多本關於東亞史既著作,由唔同亞洲民族既形成,滅絕,種族既定義,佢都可以從新嚟過,嘗試打破"主流"既歷史觀點
建議睇劉仲敬之前睇咗岡田英弘打底先,雖然兩個學者個方向有啲唔同,但係始終岡田比較紮實,同埋文字比較易明

6. 銀河英雄傳說
政治入門 + 歷史入門 + 戰爭入門
我諗好多動漫迷都係睇 die neue tease 十幾集先知有呢套嘢;但其實早喺八十年代田中芳樹就寫左十本本伝+四本外伝,之後先俾人改咗做 110 集 ova 動畫加 n 集外傳...我自己都係睇完 110 集先翻轉頭睇原文...重要未睇晒...
田中想提出最壞既民主主義 vs 最好既尊制體制既矛盾;隔咗咁多年重製版 die neue tease 第四集楊威利(亦都可能係楊泰隆)終於幫佢講咗個答案 (唔劇透)
田中寫嗰時有冇估到,銀英既橋段好多都喺香港實現咗?

7. 萬曆十五年
用七個喺1587年明帝國代表性人物既心理描寫,去評擊晒"中國"發展唔到既禍根:俾道德制限咗所有其他嘢

8. 解憂雜貨店
東野圭吾第一本唔係殺人推理既小說
攞呢本出嚟,其實想講只有書先好睇,戲就不了
我仲更進一步,一本小說/文學作品+一至兩本實用書,梅花間竹咁同步睇,臨瞓前通常睇文學(可能夜晚情感特別濃烈),其他時間實用
淨係睇過作者寫慈禧嗰本,感覺佢敘事技巧幾好,但有啲過分褒揚慈禧嘅功績。
買咗未睇。之前聽過某人講阿煮屎嘅文采係過譽,因為部份作品有寫手代筆,另外有傳聞講佢極咸濕.......

最近睇緊依本 本身都唔係耶L
我覺得幫到我整理番思路 更加傾向唔信宗教
香港credit card係唔係唔可以喺kobo台灣store買書?
可以
唔係fans
但覺得《月亮與螃蟹》好正
好想知仲有冇呢類型既書推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞