[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
想請教下大家點樣培養睇書習慣?

成日睇左3分之1就係堅持到落去
Lm
搭車時慢慢睇利用下d碎片時間。我覺得kindle唔錯因為夠輕你會帶出街。
當搭地鐵個個都都攞部電話出黎睇劇打機就覺得睇書有啲格格不入
當時睇緊狂人日記
之前睇左本叫做Catcher in the rye嘅小說
感覺上好似睇緊連登仔自白咁

依排睇緊Cynical theories (一係好幾日唔睇,一係成個chapter咁睇), 佢解釋左而家左翼果隻平權撚思潮個起源同埋個問題出左喺邊
麥田捕手經典中既經典黎wo
個主角果種憤世嫉俗看破紅塵嘅性格睇完都覺得好真實
金庸小說
挪威的森林
永遠的0
蘇菲的世界
但係一停左就唔想再睇
之前見有人介紹過,都有d興趣
留名
等我睇下先,唔該晒
Brave new world真心正
個世界設定做得好好,有創意,即使好不可思議但又覺得寫實,好容易身處其中咁
雖然小小爛尾
佢對社會嘅批評深刻過連登仔,好展現到一種存在嘅輕,同對現實嘅焦慮
主角其實好幸運,差極都叫有呀妺救贖
深刻但係我覺得係年少輕狂果隻
對自己嘅未來不斷咁逃避,用好cynical但膚淺嘅眼光去睇所有野
不斷想模仿大人
其實好勾起自己細過仲係好血氣方剛果陣嘅諗法
好多時血氣方剛都係有目標,有想守護嘅嘢或者價值
喺一個失去目標嘅環境底下,人仲應該追求啲咩,係渾渾噩噩咁生活,定可以點發洩嗰種想做嘢又唔知想做咩嘅焦慮
幾有存在主義哲學嘅色彩
想問下大家點睇一本全英文既書?
姑且係讀英文既 不過唔識既字都好多
我一般會估下個字解咩先
Morphological syntactic indication
Semantic consideration

邏輯上,文法上都講得通,但我估既字未必同佢既真正意思相同,甚至差好遠。 睇到好頹

另外,大家會唔會刻意背起佢點串,咩意思?
我有諗過直接寫English definition on the book /
用memo紙 不過唔太令 抑或慢慢睇,順其自然睇到識?
唔洗刻意寫英文解釋(特別係你唔識consideration, indication既話)
間起直接寫個中文解釋上去
如果本書太難你可能考慮睇本淺啲既先
不過頭幾個chapter最痛苦, 之後會越睇越順
一開始可以1日1頁咁先
多謝巴打
Indication果d識既 我讀lit 學過下禁
其實我係想透過睇書學多d字
Understanding the theme < learning vocabulary
same here 我買左ebook 但前面真係頂唔l順
fb好多漂書賣二手書group
Thinking in Systems: A Primer
我switch到暈 好怕悶 睇耐一本書會開始fade out
換書睇會容易啲睇哂
可以試下the alchemist
喺商務打書釘睇哂
王蘊潔譯得簡潔咗 好多位冇咗啲扭擰feel
好快就睇完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞