[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
我最後睇到喊
作者好似係讀完文學先再讀醫 所以文筆超好
佢老婆最後有寫後記 好感人
有冇人準備睇nadav eyal嘅反抗
乙一有分黑同白
巴打係新接觸推理小說?有冇話要啲咩特定喜好
要努力記角色名了。。。成個家族好中意重用啲人名
,有冇d推理小說係特別燒腦
個人的體驗 大江健三郎
地底三萬呎 朱少麟
最近睇緊《祖先的故事》,地球生命進化史朝聖之旅,由智人開始(因為作者喺智人,並唔係因為智人係萬物之靈),一步步追溯地球上嘅所有生命嘅共祖。探討各種生命係點樣演化分家,一啲特性係幾時演化出嚟
有呀 但要問清楚你有冇特定喜好先 譬如暴風雨山莊/民俗風/斜詭 etc
如果想要好燒腦 我通常會睇一啲結尾係比較反轉嘅
我推薦下剪刀男
可能會偏好刑事查案類型,或者有冇d睇完會好心寒嘅作品

Ok mark埋
有無暴風雨山莊推介
美系黎講 一定要睇左最出名嗰本《一個都不留》
跟住可以直落埋《東方快車謀殺案》

日系嘅話選擇就多啲
《殺人十角館》《殺人時計館》都係屬於館系列 即係你睇嘅時候
要腦補埋裡面嘅建築物係點樣 有啲咩特別機關

而 東野圭吾 佢早期本《雪地殺機》都值得一睇

不過依啲係入門級 可以試下岩唔岩睇
刑事查案類嘅話 我第一時間諗起《嫌疑犯X的獻身》
如果美系 Agatha Christie嗰啲都會多啲 即係搵警察or偵探做主角
不過我比較少睇依類

如果有冇d睇完會好心寒嘅作品
有嘅 我會簡《惡意》
重有《殺戮之病》不過依本係十級cult 但同樣十級好睇 結尾包你心寒
唔寒嘅番黎搵我投訴
嫌疑犯X的獻身因為有拍電影,所以都聽過好多人講,但一路都冇去睇

十級cult,咁真係要睇下
lm
好睇呀 戲版改編得好好 某程度上戲重好睇過書
十級cult嗰本你千祈唔好睇書評 到你睇完最後一頁嗰刻包你震撼左
Ok,等我睇埋手頭上果d就開黎睇
睇左頭幾段
唔怪得a song of ice and fire等左十幾年條友都未出下一本
睇嚟就算出晒都係爛尾收場
吳靄儀嘅《拱心石下》,緬懷下過去仲算文明嘅香港
東國圭吾既白夜行
白夜行
總之係阿爺阿叔阿爸個名用到曾孫都叫返果個名
但百年孤寂真係好好睇
我係純粹覺得真係會睇到
好似過咗一個世紀咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞