[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
我對佢黎緊本 Changing World Order 有性趣
剛剛開始睇追龍
我先睇咗十分一,呢本要慢慢睇 不過都留意下先
我睇完佢條YouTube片當睇咗本書

買左呢兩本書未睇哂作者lingu文院出身寫得唔差啲圖都係佢自己畫

呢本
差唔多睇哂...講下東講下西
大包圍..真係大歷史
幾日前喺鴨寮街見到
好期待black friday有折
被討厭的勇氣
睇緊Poor Economics: A Radical Rethinking of the Way to Fight Global Poverty by Abhijit V. Banerjee

貧窮真係會限制思想
for example underprivileged就算創業都只係想self-sufficient 唔會諗expanding 同埋唔會預防疾病 (even free supplement given) 但傾家蕩產去醫病
我睇左佢個本 Principle,雖然好厚,但真係字字珠璣,feel到佢係真心分享自己既經驗同想法,唔係騙字數
其實kobo啲書有時同一本書個價都會相差好遠, 平嘅會唔會有問題? 有無人中過jiu?
好唔好睇
同埋啲翻譯會唔會好難睇
菊與刀
睇完好想做日本人
鹽叔同虛詞無形合作
講卡繆嘅《異鄉人》同沙特嘅《無路可逃》
https://www.youtube.com/watch?v=53W-3ccLYV0
https://www.youtube.com/watch?v=dAy9XdJ_9jc
山神嘅 stormlight achieve呢,出咗新書喎
同好

英文版無心機睇
唔係睇唔明而係要好專心睇
上集Oath Bringer買咗電子版到而家仲未睇完
明明中文版都睇咗3次
有幾張博客來 vouchers 睇吓大家啱唔啱洗
我今年應該都唔會再買書
當然都提提大家小店買唔到先上博客來買
好多香港良心小書店需要大家支持
幾正 睇到太宰中期積極面向 但又依然見到佢從小就有既自卑感(?)
算上一輩既余華
近代既吳明益
有無同好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞