[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
小弟少上連登 竟然Miss左咁正嘅post我宜家讀緊三本書 唔係曬命 只係每一本讀到某一個位會覺得悶 所以會keep住未睇完一本就會開新一本睇

第一本係收錄卡繆喺戰鬥報寫嘅專欄嘅書 個時間cover二戰同埋二戰後 入面好睇到卡繆嘅政治觀 佢點樣理解民主等等

第二本係韓麗珠嘅人皮刺繡 不過佢果種寫法唔係咁易理解 例如個主角傷心佢唔會直接寫出黎 佢用好多聯想同意象 但係成本書點都有幾句係會hit到你 有啲所謂嘅金句 所以都幾正

第三本當然係舊書 收錄香港唔同詩人就2012年李旺陽被自殺而寫嘅悼念詩 有啲寫得幾好睇 可以開心share
最後果句好似有聲

A Gentleman in Moscow
好睇
但要keep住整字典
查*字典
求教:有咁多本叫做 deep state 嘅書,邊一本有料到?
張舜徽 «中國歷史要籍介紹»

每日睇少少 幾過癮
有冇邊位作者曾經貼中過,kissenger soros ?
譚以諾接着說:「因為外在環境轉變而嘗試『搵啲嘢搲住』的讀者,與真正思考香港未來,對論述感興趣的讀者,其實是兩回事。當時間再拉長,就會有所區分,剩下的那批才是學術書的堅實讀者。所以我並沒有被這種熱潮震驚,特別興奮或者特別失望。」他想了想,又說:「從事出版好幾年,在香港,這群讀者到底有多少,其實我都心裏有數,所以現階段我還是照做自己想做的書。」
中間果本有興趣
我睇完可以漂俾你
好呀多謝你
巴打有無話對咩類型嘅書有興趣
我地可以交換
最好係文學
Prefer詩集
但係我點contact你
我有本白先勇 《寂寞的十七歲》
啱唔啱睇?
睇緊娛樂至死覺得幾mind blowing發現自己已經完全比娛樂淹沒左 一樣娛樂接另一樣娛樂 好耐無抽時間真正思考過 而且沉迷既係娛樂本身 而已經唔係娛樂帶黎既樂趣/意義
每日都係咁打開youtube睇d無聊野 雖然有時會睇到d片係幾有意思/幾好笑
但係大多數時間都係為睇youtube呢樣野而睇
同埋而家科技咁發達 一雖然每日都好似接收到好多資訊咁 但真正吸收到/有思考既資訊其實唔多 甚至係無 資訊太氾濫 太多野可以學 搞到停落黎思考會變到好似浪費緊時間咁
先前都有睇開
係oath bringer 停左好耐
Btw山神套迷霧之子三部曲真係好正
Dune 正呀
聽過佢個名
可以啊
2300年封建脈絡百戰,殘體但好好睇,值得大力推介,整理中國自戰國的戰爭同歷史大勢,內容深廣度應該都比平均水平高幾個數量級
https://zhuanlan.zhihu.com/p/45319909

The Shortest History of Europe, 整理歐洲發展的脈絡
https://www.amazon.com/Shortest-History-Europe-John-Hirst/dp/1863955658
補充番少少 本書主要係講傳播媒介既改變帶黎既影響 用唔同傳播媒介去睇同一樣野 睇到既資訊會唔同
例如用文字去睇一個人 vs 用圖像去睇一個人
而電子媒體呢個媒介令所有野娛樂化晒 甚至令運動 教育 新聞等等都變晒做娛樂
鹽叔介紹哈維爾嘅《無權力者之權力》
https://www.youtube.com/watch?v=suiV2cP2AGU
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞