[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
有興趣
想問下巴打你喺邊度買
旺角樂文
唔該巴打
頭先Google 話18年出仲以為好難搵
謝巴打
睇緊《存在主義咖啡館》,鍾意佢唔係硬性咁講哲學慨念,用故事去介紹唔同哲學家,但又唔會講得太表面
Kindle今年世界閱讀日可以免費download呢10本書,有興趣嘅巴絲記得喺呢7日內download

https://www.amazon.com/article/read-the-world-2021
白夜行偏向社會派 但依本都係神作
唔算難啦。
有冇人睇過西琴本 地球編年史系列
對呢啲嘢有少少興趣,但驚入錯伏坑
多謝推介館系列我都有睇
但唔知係咪年代太久遠同睇過太多類似嘅
所以無預期咁好睇

準備開雪地殺機
多謝 download咗日本個本
館系列得兩本好睇 就係我上面講嗰兩本
重有暗黑館嘅 但見仁見智
館系列其實玩緊敘述性詭計 但又唔係玩得好勁
作者純粹得個新本格開山者嘅朵 比人神化曬
睇緊呢本
有冇人知 卡夫卡 既短篇邊度有得買?

間間書局都只係得 變形記....

個人覺得 卡夫卡 既短篇先係最精彩 (eg在流發地,鄉村騮生etc)
嗰啲符號學、語言學、精神分析學、哲學溝埋一齊寫既性別理論,睇到我好似去咗另一個次元咁抽象難明到一個點
hi 樓主
想問下如果開下個po的話
可唔可以加返句嘢
鼓勵下書友 留言嘅時候 最好加返書介

因爲而家好多都淨係得書名
感覺整完個 索引都唔係好有用
其他人想搵書嚟睇
未必知本書係講乜
同埋可以加返個template

書名:
作者:
種類:(自然科學、數學/形式邏輯、哲學、心理/非形式邏輯/自助、勵志、歷史/文化、政治、經濟/金融、語言學習、小說/自傳/回憶錄/散文推理詩集)
簡介:
讀書報告feel
鼓勵吓分享風氣唔係壞事,形式唔跟無所謂
有時搵返個索引,見到有啲書好似幾得意
但係得個名

唔使打好長
打幾句都好
話說啱先重睇 余英時本《論天人之際》
當中講到公元前一千年 中國進入「軸心時代」
原先起源於巫術宗教嘅禮樂制度,逐漸同巫術分流
呢段時間嘅 哲學家 eg 孔子、莊子、墨子,佢地嘅學說就係嘗試爲 已有嘅禮樂制度賦予新意義
同上天交流 唔在係僅限於 巫師 嘅特權
而係所有人都做到

然後我最近睇咗篇blog
係講memetic defoundation
https://fantasticanachronism.com/2020/03/03/memetic-defoundation/
意思即係原先賦予某個meme意義嘅基礎逐漸被遺忘,但係個meme本身就繼續流傳落嚟

感覺兩者有啲似
禮樂嘅巫術起源係哲學家嘅努力下已經無人記得
但係禮樂呢個meme本身就依附喺另一種意義基礎度 流傳至今
其實我個人麻麻地機關類果種推理
要係咁想像建築物嘅結構好煩
就算有圖 睇e book要不斷睇返果頁都有啲麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞