[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
呢排仲睇緊The New Cambridge Modern History, 睇到1898-1945既美國
最近啱啱睇完"動盪:國家如何化解危局、成功轉型?"
佢主要係將國家危機同個人危機做一個類比,提出12個影響危機結果相關因素,例如核心價值/地域限制 etc
當中提及7個國家,個人幾鐘意佢講芬蘭個部分,芬蘭化依個概念聽落好矛盾但又係the best among the worst.
剛剛開始睇陳浩基嘅 13.67:

.... 辦案不可以墨守成規。警隊裏已經有太多因循苟且、只按照死板的規則做事的人,雖然紀律部隊遵從上級指示是鐵則,但你要記得,警察的真正任務是保護市民。如果制度令無辜的市民受害、令公義無法彰顯,那麼,我們就有充分的理由去反抗那些僵化的制度。
啱啱完sem,開咗本《政治秩序的起源》黎睇
好厚
話說荼毒室最新一集直播都有推薦馬克思嘅書
佢哋都有推薦Geuss嘅lecture
另外佢哋亦都推薦 G. A. Cohen - Karl Marx's Theory of History_ A Defence (2000)
以及 Todd May 本postructuralist anarchism嘅其中一個chapter,講馬克思主義歷史
https://theanarchistlibrary.org/library/todd-may-the-political-philosophy-of-poststructuralist-anarchism#toc4
ching 覺得點?
大西克禮 嘅日本美學系列
岩岩睇完《物哀》,準備睇《幽玄》

呢到有我寫嘅書評,第一次開呢類po
《讀Hu時代》日本美學系列《物哀:櫻花落下之後》廣東話書評
https://lih.kg/2340414
睇完會鄧作者心痛,我就欲哭無淚⋯⋯
如果你打作者名加Stanford Medicine, 你會見到有佢一些文章同video clip, 受訪的audio record.

我自己就睇完書先找further reading, 費事spoiler.
啱啱買咗未開始睇
睇緊快思慢想中文版
啲翻譯真係睇到我R爆頭
要重覆睇幾次先睇得明講咩
諗住睇完中文版遲啲再買英文版睇
https://libcom.org/library/companion-marxs-capital

A companion to Marx's Capital - David Harvey
係幾厚,但唔算惡啃。啱啱睇到第六章,講初發性國家形成嘅原因,福山列出各種論述,並且逐一評論,最後得出「宗教」係主因,分析過程幾精彩易明但略嫌推論唔到位
想問下有冇ching想交換書?有啲書睇完想比人
記得中學嘅時候慫恿圖書館老師買咗上下冊
然後買完返嚟就封塵
上海生死劫,講文革既經歷
好吸引!!!
係幾好睇
Po入面有巴打分享,博客來1set 200蚊港紙就有
算係非常抵屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞