[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
有冇師兄會同時睇多過一本書?
我最近睇緊三本英文書
一黎 類型相近 有d字A書睇完 B書會出現 睇多幾次加深記憶 二黎 內容上有d衝突 兩本書嘅立場可能有啲唔同 可以多方面理解
我有時會睇兩本唔同類型(eg心靈勵志/小說)
小說太長有時收工都冇乜精神睇
我先睇電影再睇小說 睇小說果陣再腦內picture電影冇既畫面同補番d專有名詞/理論
我都係
依本正 最好睇之前唔好睇任何書評

之前睇咗呢本
感覺麻麻
所以今次唔寫長書評啦

本書主要係講 社會學唔同學派對於「階級」嘅唔同理解以及特點比較
門派有 馬克思、韋伯、涂爾幹、波迪堯、租值理論 等等

大體而言
馬克思學派 強調 勞動階層 作爲一整個大group 同 資本家 之間嘅利益衝突,兩者嘅劃分係以對於生產資料(i.e.搵食架撐)嘅控制權作爲分界線,強調 勞動階層 係推動革命嘅主體,以及強調階級政治嘅社會解放面向
呢啲可能係大部分人聽到「階級」兩隻字嘅想像

但係馬克思之後嘅社會學家對於階級有唔同嘅詮釋

例如Weber就強調階級對個體人生際遇(life chances)嘅影響,會重視唔同職業之間嘅差異,例如有啲工種可能係管理階層嘅、有啲係工作自由度大啲嘅、有啲係技術門檻高啲所以議價能力大啲嘅之類

Durkheim就直情覺得隔行如隔山,社會不斷發展落去,每一行「職業」都會有自己嘅 倫理標準 以及專門嘅管轄法例,勞工階層作爲一個整體同資本家之間嘅鬥爭將會越來越少

Bourdieu 就強調「階級」嘅文化面向,並且將劃分階級嘅標準由「工作」(site of production)變成「消費」(site of consumption)。唔同階層嘅消費品味都唔同,主觀嘅品味受到人嘅社經地位影響,而呢啲主觀嘢又反過嚟影響人嘅階級認同,造成社會階層之間彼此標籤,乃至遊說政府用法律分配特權 鞏固圈子

租值理論就嘗試 用壟斷尋租嘅語言去描述何謂「階級剝削」

以上係本書嘅大致內容

我覺得唔好睇嘅位
係好多jargon(無計 學術書係噉
句子又冗贅,而且講完都無乜point 好似塞字數噉
如果你唔係做研究,純粹想了解的話,睇頭尾 以及每個chapter嘅conclusion可以了
係呢個po 你可以打下讀後感呀! 我實會睇嘅

Jung 個種揉合心理學神學phenomenology mythology 嘅睇法真係好引人入勝,revelatory experiences 其實講多都唔係唔普遍,發夢,迷幻藥好多都會induce 到,有人話呢d experiences 係同緊自己嘅subconscious 對話緊,有d religious experience 亦一樣。

神,可能就係古人對自己嘅一種percieved ideal 嘅conceptualization ,同神對話,可能其實係同更high-level , implicit 嘅自己對話。 呢個idea 我覺得幾有說服力,進一步講,我地成日討論神是否存在可能係問錯問題,重點神象徵嘅個種infinite potential ,同highest ideal ,去令我地去追求self-realization

Jung 有提過個idea 就係我地嘅興趣 interest ,就類似係一種unconscious 嘅 attraction 或者感召,係我地內在嘅psyche draw 我地去個樣野度

最後個point 我都好同意呀,岩岩睇緊本書話我地世界好著重理性嘅deduction, logical thinking , 若非科學能證明就係錯嘅 absolute, definitive 嘅thinking ,可惜culture , metaphors 呢d 野全部都有種ambiguity 係度,
呢種模式( 左腦dominant 嘅模式) 令我地成日睇唔到the whole picture 同事物嘅subtlety
認同
永遠的0係近年睇,好好睇👍🏻
Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil https://www.amazon.com/dp/B001RHOJSE/ref=cm_sw_r_cp_api_glt_YESG83Q7E3D4A91822PD
最近睇完一本叫 不存在的罪人
試讀完二百幾頁(電子書)
忍唔住 買起繼續睇
自然的療癒密碼:揭露植物與動物隱藏的力量

https://www.books.com.tw/products/0010859697
睇左原子習慣

而家睇緊金融書,技術分析
lm
睇緊 Homo Deus
近排行書局見到 Dawkins 同 Kaku出咗新書
Books do furnish a life
The God equation
已列入 book list
睇緊幾本書

中國佛教文化 方立天(幾推薦)
The master and his emissary (非常長嘅書,但想了解左右腦嘅分異同其哲學理念非常recommend !)
有無嘢share下?
根著我城
憂鬱的演化?

公認黑格爾最易讀嘅著作(其實係佢寫嘅大學講義)。
睇得慢兼辛苦,即係每隻字都識但成句或成段文解唔明。
好高興有Jungian Psychology同好。我睇咗十幾本。唔取認專家,但如你想睇第二本,建議Memories, Dreams, Reflections。
平時睇開小說或者商業類型既書
最近想睇下歷史書 但無從入手 因為太多地方同時間線好混亂
新手既話建唔建議睇下圖解世界史呢類型既書
了解左唔同地方唔同時間既歷史先
然後再係有興趣既方向再深入睇?
見日本仔好多呢類型既書 會簡潔地整合哂唔同地方既歷史
好似懶人包咁
例如

有冇關於輔導嘅書推介下?
唔係心靈雞湯 而係學下輔導/心理咨商嘅書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞