[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
Hello各位書蟲好耐冇見
要考試所以潛咗水一排

今次要介紹嘅書係美國法律學者 Akhil Reed Amar 喺2000年出版嘅 《The Bill of Rights - Creation and Reconstruction》

作者個樣

封面

呢本書主要係講述美國憲法第一至十條修正案(俗稱《權利法案》)嘅創制脈絡,以及法律詮釋點樣隨住時間而演變

衆所周知,美國憲法修訂嘅方式,係喺憲法後面逐條逐條加上去,而非直接修改原文。
而提起《權利法案》,比較耳熟能詳盡嘅,包括:

保障言論及宗教自由嘅第一修正案
國會不得制定有關下列事項的法律:確立一種宗教或禁止信教自由,剝奪言論自由或出版自由,或剝奪人民和平集會及向政府要求伸冤的權利。

保障擁槍權嘅 第二修正案
紀律良好的民兵隊伍,對於一個自由國家的安全實屬必要;人民持有和攜帶武器的權利,不得予以侵犯

等等

而講到憲法權利,好多人嘅印象可能係「保障個人以及小衆權利,免受大衆侵害」,並且以爲呢樣嘢就係美國憲法草擬時嘅原意。
但係Amar係呢本書正正指出,其實呢種對美國憲法嘅理解,係美國南北內戰之後先逐漸形成

美國立國之初,開國元勳 分成 支持強勢中央政府嘅聯邦派、以及強調地方分權嘅 反聯邦派

聯邦派原本草擬嘅美國憲法,係無刻意列明權利嘅,但係爲咗爭取各州嘅反聯邦派「袋住先」通過憲法草案
雙方妥協之下,就整咗一堆修正案出嚟保障州權,呢個就係《權利法案》嘅起源

所以 《權利法案》裏面講嘅保障權利
原意淨係針對 聯邦政府
並唔會約束 州政府
當中亦有唔少條文唔係講人權,而係講中央VS地方之間嘅聯邦制權力分立

成日講嘅保障言論自由啊 宗教自由啊,其實只係話聯邦政府唔可以介入噉解,州政府嘅酌情權都幾大

而且保障嘅權利,往往係有「集體主義」嘅傾向
例如 集會自由 同 民衆召開制憲會議 建立新政府 息息相關
又例如 投票權、擁槍權、擔任陪審團嘅權利 彼此環環緊扣,都係講緊民衆作爲一個「整體」 參與政治嘅權利(擁槍同參與民兵 關係密切,而服役同投票又係關係密切

但係去到美國喺內戰之後,逐漸意識到侵奪個人權利嘅唔止 聯邦政府,仲有州政府 以及大衆
於是乎對權利嘅詮釋變得個人主義,例如 擁槍權 強調 自衛 而非 參與民兵;以及加入第十四修正案,將《權利法案》原本僅針對聯邦政府嘅限制,拓展(incorporate)到州政府

但正如上面提到
《權利法案》有啲條文,唔係講權利,而係講 權力分立嘅
具體點樣incorporate,就成爲上世紀中葉以來 美國法院要面對嘅難題

當中詳細嘅來龍去脈,有興趣就可以搵本書嚟睇下啦

最後quote幾段我覺得相當有意思嘅段落:

[憲法學者 Bruce] Ackerman提醒我們,熱心公益的公民為令其理想轉化為持久的高層次法律,經年抗爭,其成果往往隱藏在憲法條款的字面背後。
(p301)

在很多憲法條文的核心都是一些經典案例—— 一些特定的邪惡歷史,條文草擬者們曾經切身體會過,並恨不得摧毀它們,故此憲法條文實際上是在宣告:「勿蹈覆轍!」
(p301)

細心的讀者無疑會注意到,法官並不完全是我故事中的英雄。畢竟,聯邦法官熱衷於執行臭名昭著的《1798年煽動法》,樂此不疲地把那些發表反政府言論的人送進監獄,並順道閹割了陪審團。
(p 305)
有荼毒室成員參與嘅一定要睇intro
中東近代歷史啱唔啱?
https://www.reddit.com/r/AskHistorians/wiki/books/middleeast#wiki_modern_history

國際政治的話
見人推薦呢本
The Grand Chessboard:American Primacy and its Geostrategic Imperatives
呢本睇過,係幾值得睇
有啲興趣睇,始終昆德拉個名由細聽到大難唔難睇架?
壹街一個故事

講以前香港係點,例如點解會有公屋政策啦,香港每條街都有自己既故事,我地今日認識既街名可能以前係第二區用過

例如:點解旺角叫旺角,因為以前好多「芒」草而得名
好詳細 感謝各位推薦
想識多啲美國史有咩書推薦
紫色裙子的女人
買呢本書中文版之前冇睇過review咩
英文版貴好多
貴好多但起碼唔會係中文版翻到成pat屎咁
翻譯完上文不對下理 極度嚴重既歐化句
譯者刪改部分原文內容
直接唔譯或者加唔屬於作者既野講落去
銷售量不嬲唔可以作準
不過買左就睇埋佢
點都會get到啲內容
不過你預左要用好多時間去理解佢譯緊啲咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞