[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
好正常,有d 書係冇咁有興趣/難消化咪睇慢d
又唔係趕時間,慢慢睇冇問題呀。
我都有少少呢樣
可能真係要慢慢培養 睇15分鐘休息下聽下歌再睇
之前有諗過閱讀會易眼訓既原因 會唔會係睇文字同理解係辛苦過圖像
唔知關唔關事
Indistractable
有link?
而家我睇原子習慣都剩係每次睇一個小章節,之後要等狀態好啲先再睇(起碼幾個鐘

你哋會唔會同一時間睇幾本書,定係睇曬一本先再轉?
Programming language documentation 算唔算書
有 pdf 版
同樣題材Digital Minimalism好啲
白夜行
惡意
戀愛纜車
美麗新世界

Currently reading Atomic Habit
仲有本達文西密碼聽日開始睇
紅色城堡
同時會睇2至3本
因為搭車,屋企,公司會睇
唔想將啲書拎來拎去

最近睇緊 有冇同好
啱啱睇完When Breath Becomes Air,睇到喊
我用iPhone kobo app
會唔會有人有同樣感覺
睇完文學/散文/詩之後覺得好空虛,好似冇睇過嘢咁係咪得我一個有呢嗰問題
Atomic habit入面有個方法令你培養習慣
就係將一樣你中意嘅野同你想培養嘅習慣一齊做
例如你中意聽歌就一路聽歌一路睇書

另一個就係係某個特定動作之後再做你想培養嘅習慣
即係好似我地平時一起身就會自動自覺刷牙咁樣
我就習慣每次一上車就會睇書
係 佢會教你一開始比啲target自己
睇一頁書/睇幾段都好
總之個目標要係容易達到同簡單不吃力既
慢慢就會想愈睇愈多 培養到習慣
我都係上車就睇,但每次集中力大概得15分鐘(睇原子習慣lee類型的話
最有趣係其實個作者係冇去過日本 (好似係去美國果時關押日本人嘅集中營度做田野考察)
但係連三島由紀夫都覺得呢本書好影響日本戰後嘅文化
有15分鐘都幾好呀
慢慢習慣就會睇得耐
叫你跑步一黎跑一個鐘都未必跑到啦
睇書一樣道理
睇緊白夜行
有興趣睇!

第三個point 係咪即係話人有尚未發掘到嘅自己,ego只係part of self

古人同神個關係可唔可以講多少少?
睇完 曼森的頭髮 (恐怖文化嘅影響)
同 名畫的構造
宜家差唔多睇晒本 藝術的歷史(上)

之後諗住開本 巨乳研究室 黎睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞