[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
睇下你睇咩書
實用嘅書會一路睇一路jot notes
咁讀書架就非常方便
固定嗰頁嚟寫
唔使用隻手壓住
再者有啲讀書架可以單手揭書
過程可以好流暢
講完有啲興趣買返個黎用下
係博客來睇到呢隻可以單手揭書
有冇人用過?
睇緊野人出版社嗰本精裝版 覺得作者嘅風格唔太岩我 想棄
志文
淨係睇過一本中譯
唔建議睇孟祥森翻譯既版本(華谷文化出版)
可能係初版既緣故,入面好多錯字,而且句子唔多通順,開頭睇到想轉翻譯
啱啱睇完呢本, 圖書館借
網上有睇d人話最新出嘅反烏托邦3部曲譯得好差
個三部曲我仲down左落kobo添,未得閒睇

push

睇緊Akhil Reed Amar 嘅 The Bill of Rights-Creation and Reconstruction
最新一期推介專業之死
講民粹主義,反智,反專家,反專業
不過內容反侵未必岩連登仔胃口
大家睇書慣咗一次開一本睇一本
定一次開2-3本一齊睇(按時段switch黎睇)
有冇咩scientific說法指後者嘅閱讀習慣唔好
補充:2-3本書嘅性質都好唔同 eg fiction + non fiction 或者一本講心理嘅工具書 另一本講arts
有無ching睇過John Macquarrie嘅Existentialism
ching係咪睇完roger喺立場介紹existentialism入門嗰篇文?
我都好有興趣喎
終於睇完魯迅既吶喊
除左出名既孔乙己 狂人日記 阿q正傳
其他睇完好快無乜印象 有d意思記得既係故鄉篇小說
btw 睇完阿q覺得自己有少少似阿q
係,而家睇緊,想睇吓有無人一齊討論吓,感覺幾難
一次開2-3本
有啲日子好攰做完嘢淨係想睇fiction抖下
點難法
有無人睇左村上春樹既《第一人稱單數》?
睇完手頭嗰本就準備開(係咪見到Roger推薦
啊都係Roger推薦
sor啱先見到
視乎情況
如果手頭本書睇睇下無癮
就會係另外開多1-2本一齊睇

但係如果好好睇的話
就專一
btw想傾書的話可以入tg谷傾啊
唔太肯定應該點睇,有時想睇詳盡少少嘅說明就幾句帶過
暫時覺得似discriptive多過似真係想說明某啲理論
唔知係咪想讀者留個印象就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞