[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
Hi 各位書蟲又係我
今日想同大家介紹嘅書係
歷史學家Robert Paxton寫嘅《Anatomy of fascism

作者嘅樣

本書封面

法西斯主義呢隻字,大家未必好熟悉,但或者都聽過
可能係喺中學世史堂
可能係10年前本土派同「左膠」嘅論戰
又或者喺上年美國BLM示威時候嘅左翼示威者antifa 口中聽到

但係究竟 法西斯主義係啲乜呢
係咪就等於 極權主義?威權獨裁?
法西斯主義 同 史大林治下嘅共產獨裁蘇聯,有乜分別呢?

以下就嚟講下啦

作者並無一開始就落死咕咕嘅定義
而係指出 法西斯主義 作爲一種現象,係唔同國家會有唔同嘅特質
例如係德國嘅納粹主義,係滲透咗反猶太主義
但係意大利嘅法西斯黨,就無特別針對猶太人(甚至有啲法西斯黨嘅高層 都係 猶太人嚟

而且法西斯主義係一場運動
會隨時間發展而有唔同嘅特質
作者就提出 五階段論:
1. 創立
2. 扎根
3. 上位
4. 執政
5. 激進化 或 衰敗

具體每一個階段係講啲乜
就留畀有興趣嘅各位自己去睇啦

以下摘錄一啲啓發到我嘅段落,回應上面一開頭提出嘅問題:

218頁
法西斯主義可以定義為一種政治行為,其特點是對社羣衰落、屈辱或受害者身份的沉溺,以及對團結、活力和純潔的補償式崇拜,在這種情況下,某個由堅定的民族主義激進分子組成的大衆政黨,與傳統精英進行不穩但有效的合作,放棄民主自由,以救贖式暴力和不受道德或法律約束的方式,追求內部淨化和外部擴張

41頁

比起與某套連貫和闡述清晰的論述,法西斯主義更有可能跟一系列「動員激情」相聯繫。
。。。
- 某種壓倒性的危機感,超出了任何傳統解決方案的範圍:

- 群體 居首,個人對群體的責任 高於每一項權利——不管是個人的還是普遍的;以及個人對群體的服從。

- 相信自己的群體是受害者,而這種情緒可以合理化所有針對內部和外部敵人的行動,不受法律或道德的限制。

- 恐怕 所屬群體在個人主義式自由主義、階級衝突和外部勢力的腐蝕下走向衰落:

- 需要更緊密地融合一個更純粹的群體,可能的話就合意,必要時就暴力排他:

- 需要(總是男性的)自然領袖的權威,最終由一個國家首領來實現,只有他能夠體現群體的命運。

- 領袖的本能優於抽象的和普遍的理性:

- 崇尚暴力的美感和意志的效力,方其致力於群體的成功時。

- 天選之羣體 有權利支配他人,不受任何人類或神的法律的約束;斷定該羣體權利的唯一標準,取決於其在達爾文式鬥爭中展現 的力量

217頁
儘管專制政權經常踐踏公民自由,並且能夠實施兇殘的暴行,但它們並沒有法西斯主義那種將私人領域化為烏有的衝動。它們接受保留定義不明但確實是私人空間的領域,予以傳統的 『中介機構』,如地方名流、經濟卡特爾和協會、軍官團、家庭和教會。這些機構——而非官方的單一政黨——是專制政權中社會控制的主要機構。專制主義者寧願任由民眾被動,而法西斯主義者則希望讓民眾參與進來,激發他們的熱情。專制主義者不願意像法西斯主義那樣輕易地干預經濟,也不願意開展社會福利項目。他們固守現狀,而非宣揚新的道路。

212-3頁
無論從受害者的角度來看,在史太林的西伯利亞集中營或希特拉的毛特豪森採石場中死於斑疹傷寒、營養不良、精疲力竭或嚴酷審訊的感覺多麼相似,史太林的政權與希特拉的政權在社會動力和目標上都有著深刻的區別。史太林統治的是一個被布爾什維克革命徹底簡化的公民社會,因此他不必擔心繼承的社會和經濟權力的自主集中。希特拉(與史太林完全不同)是在傳統精英的同意甚至協助下上台的,並在與他們緊張但有效的合作中進行治理。在納粹德國,黨與國家官僚機構、工業和農業經營者、教會和其他傳統精英爭奪權力。極權主義理論對納粹統治體系的這一基本特徵視而不見,因此傾向強化精英們在戰後的說法,即希特拉試圖摧毀他們(確實戰爭失敗的最後災難已經開始這樣做了)。

希特拉主義和史太林主義在其宣稱的最終目標上也有很大的不同--一個是提倡某優等種族的至高無上,另一個是普遍平等——儘管史太林的惡劣和野蠻的變態行為傾向於使他的政權與希特拉的謀殺工具相一致。極權主義範式以中央權威為重點,忽視了法西斯主義中從下而上的謀殺狂熱。

把希特拉和史太林作為極權主義者來對待,往往會成為某種比較式道德判斷的練習。史太林的兩種大規模屠殺形式——魯莽的經濟實驗和對「敵人」偏執狂般的迫害——在道德上是否等同於希特拉試圖通過消滅醫學上和種族上的不潔者來淨化他的國家?

將史太林的恐怖行為與希特拉的恐怖行為相提並論的最有力證據是1931年的飢荒,據稱這場飢荒針對的是烏克蘭人,因此構成了種族滅絕。這場飢荒,雖然確實是犯罪過失的結果,但對俄羅斯人的影響也​​同樣嚴重。史太林極其任意地殺害所有他偏執地認為是 「階級敵人」(一個可以人爲改變的特質)的人,這種方式主要針對其同胞中的成年男性。相比之下,希特拉殺的是 「種族敵人」,這是一種不可補救的狀況,甚至連新生兒都會遭殃。他想清算整個民族,包括他們的墓碑和文化藝術品。本書承認這兩種恐怖都令人厭惡,但更強烈地譴責納粹的生物種族主義滅絕,因為它甚至不允許婦女和兒童得到救贖。
評論:

本書整體而言相當好
提供一套理解法西斯主義嘅框架
並且有空間解釋唔同地方嘅法西斯主義政黨上臺後嘅差異(呢點關乎到 法西斯領袖 與其 所屬政黨、既有制度嘅傳統精英之間嘅角力,有好多人爲選擇嘅因素

當然睇完書就想用套框架嚟分析現實
開門見山

scenario 1

當年香港左翼(定liberal?)批評本土派係法西斯
有冇道理呢
坦白而言,有好多位都中中地
例如 本土派嘅興起,確實源於 恐懼中國消融香港,令香港社羣衰落
早期(乃至而家)本土派一啲明顯針對中國人/新移民嘅論述(嗯,其實就係仇恨言論),背後訴諸嘅想像 就係「香港作爲一個民族/共同體,然後有啲內外敵人,我哋真香港人,要將佢哋排斥出去/最起碼抗拒佢哋入嚟」
又例如對(起碼名義上嘅)共產主義/社會主義嘅反感
更加唔使講 本土派基本上就係 香港類民族主義

但同時亦都有啲關鍵位係南轅北轍
最明顯嘅係,法西斯目標係要摧毀民主,但香港恰恰相反,係要追求民主。

呢度就係本書另一個我覺得好嘅位
就係佢喺傳統認定位法西斯嘅例子以外,分析咗一啲 被稱爲法西斯但有爭議 嘅例子
有兩個例子我覺得有用

一個係 阿根廷嘅環貝隆(Juan Peron):
「巴爾加斯(Getúlio Vargas)和貝隆都是從寡頭政治中奪取權力,而不是從失敗的民主國家中奪取權力,而且後來都擴大了政治參與。他們統治的只是部分成型的國家,他們試圖將這些不同的人口和派系的地方老闆整合成統一的民族國家,而經典的法西斯獨裁者統治的是已經建立的民族國家,他們對自己的統一性、能量和地位的威脅感到不安。
。。。
拉丁美洲的獨裁政權最好被視爲帶有法西斯色彩的民族-民粹主義發展型獨裁政權,也許可以與墨索里尼相提並論,但幾乎不可能與希特勒相比(儘管它們戰時對軸心國表示同情)。」(197頁)

另一個係 美國非裔民族主義者:
「...一些非裔美國人民族主義者聲稱 『非洲中心主義的救贖力量』,通過 『將他們自己【歐洲人】的意志納入我們人民的集體意志』,能對抗 『歐洲的頹廢』,而這聲稱帶有『令人遺憾的法西斯色彩』。原紐約市立大學的Leonard Jeffries教授將民族劃分為『太陽民族』(非洲人)和『冰民族』(歐洲人),以及他認為『冰民族』在歷史上試圖滅絕『太陽民族』的陰謀論,更加明顯地表達了這一觀點。如果在這種二元對立式受害意識上,再加以讚頌對付外部敵人和內部懶人的補救式暴力,就會接近法西斯主義了。但是,在歷史上被排斥的少數群體中,這樣的運動幾乎沒有機會行使真正的權力,因此,歸根結底,任何與真正的法西斯主義的比較都顯得牽強。一個被征服的少數群體可能會使用類似於早期法西斯主義的言辭,但它很難開始自己的內部獨裁和淨化以及領土擴張的計劃。」(202-3頁)

所以香港究竟係 被宰制嘅(相對於中國人嘅)少數羣體,只喺咁啱用咗啲帶法西斯色彩嘅言論?
定係確實係(相對於新移民)嘅多數羣體?
or maybe both?

香港人對於社羣衰落同外部敵人壓迫嘅想像,係有真憑實據㗎啵
噉係咪可以同 德國/意大利呢啲強國嘅 衰落妄想 相提並論呢?
定係其實所有對社羣衰落嘅恐懼,唔理脈絡都有法西斯嘅危險呢?

香港對於社會主義同共產主義嘅恐懼
有冷戰時期殖民地嘅因素,亦都有跨世代被迫害嘅生命經驗(土改、饑荒、文革、97後打壓)作爲理由
加上中國改革開放後 基本上都唔共產得去邊
喺呢種情況下嘅「恐共」
同法西斯主義嗰種對即將來臨嘅共產革命嘅恐懼
又係咪可以相提並論呢

又例如 香港民主/民族自決運動 裏面嘅 民族-民粹色彩,又係咪可以因爲我地嘅正當目標(追求政治自主)而緩頰呢?

定喺係其實呢個分析框架根本唔適合香港呢

喺中國兵臨城下仲探討呢啲問題,係幾膠㗎喇
但係有興趣諗嘅朋友,不妨諗下,我都無乜結論

scenario 2

中國而家算唔算Paxton講嘅法西斯主義政權呢?
講真
「中華民族偉大復興」呢8隻大字噠出嚟
真係好法西斯
加上對民主制度嘅敵意、小粉紅嘅狂熱民族主義、對習近平嘅個人崇拜、各種歷史屈辱感
幾乎中晒

我認爲 中國情況有啲似Paxton講嘅日本軍國主義政府

作者提到
日本軍國主義政府 算唔算 法西斯 係有爭議
因爲 嗰種民族主義狂熱同獨裁,係由上而下嘅;由下而上嘅法西斯組織好快被鎮壓,並未參與後來嘅軍事獨裁。

中國對於民間自發組織,亦相當警惕
就算民族主義粉紅有一定程度嘅自發性,甚至可以對官方施壓造成改變(例如之前有單嘢講中國嘅外國人入籍政策之類,因爲民間民族主義反彈而撤回)
但大部分依然係畀共產黨嚴格控制,需要時就煽動,唔要時就收皮

缺乏法西斯主義入面 嗰種 黨領袖——黨員 之間嘅 角力
(可能中共比較接近納粹模式,所以黨領袖比較強勢?真。Chinazi

又或者我太生硬噉套用 框架了 whatever
有冇關於滿洲國嘅書推薦
杜贊奇本Sovereignty and Authenticity
巴打其實你既分析都好強
我都係門外漢
多多指點
話說有無人有睇《魔山》
如果有睇的話
可以留意下一啲位

原來反映到作者嘅政治立場轉變
https://daily.jstor.org/how-thomas-mann-turned-against-the-german-right/
// Thomas Mann is, of course, the better remembered of the two Manns today. Bade notes that Thomas Mann’s Der Zauberberg (The Magic Mountain, 1924), one of the most influential works of German literature, is clearly divided between chapters written before and after Rathenau’s killing. Initially Thomas was going to deride a character named Settembrini as a Zivilisationsliterat like Heinrich. As the brothers reconciled their political differences, however, the character was transformed into a spokesman for Thomas himself.//
hello各位巴絲
想問大家有冇啲關於符號學/結構主義嘅書推介?
有無睇書凳介紹?
屋企張電腦凳坐得唔太舒服
想開始睇日本文學(例如村上春樹、東野圭吾)應該睇中文定英文譯本?邊個版本會譯得比較好?
平時都睇開英文書,所以英文程度可以應付
岩岩買左kindle幾日
上左中學開始到宜家2x歲都無左睇書既習慣
希望可以pick up翻

down左
原子習慣
中國近代史
elon musk自傳
中文,語言越近就越少lost in translation
中國近代史係徐中約個本? 巴打係邊到揾
誠品/博客來有齊上下
講嘜的?
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞