[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
想問有無人起amazon uk買過書?睇中幾本,應該集運抵定直送抵啲?
Amazon啲包裝好求
試過中伏幾次
啲書爛哂要退

建議去book depositary (如果有貨嘅話)
唔該哂ching
睇緊想像的共同體 有soci底都要慢慢睇 可能我太廢
白夜行
唐澤雪穗好令人心寒
石黑一雄 克拉拉與太陽
ching睇original text定中文?
Anderson啲writing真係好1999
都想睇呢本 睇過2本石黑一雄 好深刻
搭嗲先~
我尋日download咗Notion 諗住用嚟寫閱讀感想/精華
多謝巴打推介Obsidian 過陣去睇睇

諗返起讀書嗰陣勁憎做閱讀報告 估唔到而家自己主動去寫
The Signal and the Noise by Nate Silver
條友好似自從2008美國總統大選紅咗之後 佢啲預測就冇再準過
不過本書幾得意
以知識庫嚟講Obsidian無Notion咁多限制,
可以的話儘早轉過去會好啲
Obsidian係唔係得Beta private?
Btw 我用Notability
一直都係beta
private係指local?
個software賣點之一就係you own your own data
如果要public上網係要畀月費
其他嘢一律免費
如果obsidian 有埋app 就好
啱啱睇到篇文 佢話唔同性格嘅人(architect, gardener, librarian)適合唔同note-taking app
https://nesslabs.com/how-to-choose-the-right-note-taking-app
唔講真係唔知而家有咁多選擇!
各位可以參考吓
睇完有咩得著?諗野正面左?
呢本書令我諗起learned optimism,一位正向心理學始祖書
中文姐 英文我應該睇一年
測試中,差唔會出
用呢類分類法可能幫到某部份人選擇,
但用筆記app最緊要係轉移性,
若果他朝呢個app唔再提供服務嘅話,
咁你儲咗好耐嘅notes咪化爲灰燼?
所以佢係list好多唔同option出嚟,
但keep in mind轉移性係好重要!
Anne Frank the diary of a young girl
開個GOOGLE DOC會唔會好D
鹹魚白菜各有所愛啦
若果只係純寫notes嘅話
文字編輯軟件係夠用嘅
但如果想活性化notes嘅話
咁有雙向連結嘅軟件係不二之選(obsidian, roam)
因爲jot notes嘅目的就係想喺將來活用到
但人得意嘅地方在於唔將陌生嘅嘢同已知嘅嘢做連結嘅話
係好快會忘記陌生嘅嘢
你會唔會記得你一年前寫嘅筆記?
好難 因爲大部分已經石沉note海
但雙向連結嘅好處就係當你寫note嘅時候
你覺得呢樣嘢同之前jot嘅note有關連
就可以link up佢哋
變相當你重溫note嘅時候見到條link可以溫故知新
再者 用雙向連結嘅好處就係可以拼合唔同嘅idea
再轉換成一個全新嘅idea
呢樣嘢用文字編輯軟件係好難做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞