[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
我都睇緊小王子的領悟
好易入口唔會覺得好悶

都係既 不過歷史個d例子可以輕輕帶過例如林肯辯論個d作者最主要係想講 傳播媒介仲係「印刷術」既時候 民眾理性好多同埋普遍會追求深度思考
林肯場辯論直落7個鐘 而且討論既內容好深奧 但係d民眾都有心機聽足7個鐘 而且頂得順乏悶但有深度既討論
而「電子媒體」呢個媒介既出現改變晒大眾既思考模式

第二章就係分別舉例解釋番「電子媒體」點樣所有議題(包括嚴肅既議題)都變成娛樂化 所有野變左娛樂做主導

我睇個陣見到d歷史都覺得有少少悶不過整體黎講睇完本書我覺得幾有得著 平時唔會思考「傳播媒介」本身既意義 睇完之後覺得佢講得幾啱
每一個「傳播媒介」其實都暗示左唔同既思考方法同埋睇一件事既諗法
睇完之後覺得如果唔想成世做一隻「快樂既豬」 睇書真係好撚重要
同埋哲學有計傾都有講過娛樂至死
https://www.youtube.com/watch?v=zkSHVjHE_44
咁講既話好似淨睇hongkonger 既介紹都夠洗

https://youtu.be/blYrZlNMfL8
前2日輕輕飛住睇過 淨係睇呢段/哲學有計傾個集其實都夠
有冇非英文書又好睇又易睇
City of girls
開始左一個chapter
Lm
Atomic Habits 有無人睇過?

講得幾清楚易明
又多examples
睇左大半, 覺得有D IDEAS 幾有用, 不過唔知長期KEEP 唔KEEP 到
巴打覺得點?
好似好正~等我睇下搵唔搵到買先~
有冇易入口既國民黨史書介紹?

呢本ok嘛?

小島經濟學
最後警剔將來中國唔買美債同美國攬炒,整體購買力高過美國,大手買起美國人資產
睇緊the dictator’s learning curve
幾好睇
岩岩睇完21世紀的21堂課,好似無之前個2本咁正
因為作者比之前加重左個人嘅看法,有少少偏左膠嘅睇法
想睇對人生有啟發既書
仲有2年就30歲
想整頓下人生
有無ching有好介紹?
美麗新世界
最近覺得好煩躁不安,專心唔到睇書,對上一本睇緊毛姆《面紗》。
lm
最近都開始feel 到啲quarter-life crisis
除左係唔知自己未來個方向之外
呢排home office 嘅時候突然間感覺到同其他人有好大嘅疏離感
搵咗Barry Dainton嘅 自我 (Self: What am I?) 嚟睇,本身自己冇philo 底,頭幾個chapter都叫做睇得明,之後太深,放棄咗
雙城記
陳雲係大中華膠(熱愛華夏文化,想做中原正統),我唔能夠認同呢個視角,所以陳雲既史書都係不了

徐承恩呢一類比較岩我
準備開麥家既人生海海
對上完左既果本係房思琪
who moved my cheese 係點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞