[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
Trade like a stock market wizard by Mark Minervini

So far 最實用的股票書
有冇啲咩書係講點改善decision making
自問啲決定做得好差 有冇好推介
大家睇啲科普書嗰陣會唔會寫notes
發現自己好難recall番以前睇過嘅書嘅內容
所以諗緊究竟自己一直以來就咁睇同思考嘅方法係咪唔足夠
有冇ching可以分享下寫notes嘅技巧
係點樣做錯決定?如果係因為有bias可以睇下呢本

The Art of Thinking Clearly - Rolf Dobelli
呢本正
每個chapter都係2至3頁
簡潔易明
也許你該找人聊聊
我都推介呢本
作者講故事能力唔錯
可以輕輕鬆鬆咁去了解多啲有關心理治療
罪與罰有冇邊個譯本推介?
呢本有冇話睇中文定英文好啲?有興趣想睇
但係驚英文會睇唔明啲心理學用字
呢本誠品睇左少少有d 興趣
但太厚所以冇買到

呢排睇緊hyperfocus 極度專注力
今日開始睇緊‘鋼鐵人馬斯克’
唔知連登仔會唔會好憎三毛
介紹佢嘅《談心》
其實係收錄佢同讀者嘅回信,
用字平白簡單,
透過文字feel到佢係個好温暖、亦好有教養嘅人,
尤其對少年人有好多憐愛,
我覺得任何人睇(大人少年小朋友)都好有得著,
好啱冬天睇!
好奇大家睇書嘅時候會唔會做筆記
問咗幾個身邊朋友 淨係得我一個會咁做
我自己睇完就會寫下讀後感,歸納返本書既重點內容,特別係一啲工具書。
尋晚睇到凌晨4點 睇完本 天使的呢喃
前半舖排好多 差啲想棄 好佩服作者對資料搜集的程度
後半就進入直路 完全明白作者會歸類去恐怖小說的原因

特別當中蜘蛛 那一章節 印象好深刻
每一個人打從心底都存在最恐懼嘅野

即刻將作者另一本作品 黑暗之家 列入書單
點解憎
撒哈拉時期個D散文好好睇
黑暗之家正嘢嚟
睇緊川端康成嘅伊豆舞孃
文筆好細膩好有畫面感
筆下描寫嘅日本好美
睇完更加想去日本
就黎睇晒村上春樹本國境之南
仲有10頁到
其實一路睇又唔會覺得悶
但唔係好知作者想表達d咩
淨係覺得主角一如既往咁不斷無病呻吟
會係側邊做筆記
尤其是社科書,結合自身經驗同知識,反覆思考
喺提出既現象或論點隔離寫低另一種睇法同埋一啲問題
睇完本書有時間會寫埋心得,整理書入面既內容或觀點
好睇
好多男人都好憎三毛,不過最憎係張愛玲
hi 各位書友好耐冇見

日前老高出咗條片講尼采
結果引起熱議,有人屌佢曲解尼采

諗起自己都有一排無睇尼采
所以就用兩日一口氣睇咗Robert Pippin (ed), Introductions to Nietzsche-Cambridge University Press (2012)

劍橋出版社之前將尼采嘅主要作品譯咗英文
每本 作品譯本 都有一片學者撰寫嘅介紹
噉呢本書就將咁多篇介紹 print埋一齊
睇完之後就會對尼采唔同作品嘅思想 有一個big picture

之前睇咗Brian Leiter嘅Nietzsche on Morality
本身對尼采嘅倫理學叫做知道啲皮毛
不過再深入啲認識佢唔同時期嘅著作
都係有啲mind blown

更重要嘅係
每篇文都係由唔同作者寫
講嘅都係尼采唔同嘅著作
當然有啲議題係重複出現㗎喇
但係都會有唔同嘅側重點

例如 Leiter好強調 尼采 自然主義 嘅傾向、反對 人類有 傳統意義下嘅「自由意志」以及批判引伸嘅道德觀,仲有就係喺佢詮釋下嘅 尼采好 精英主義
但係相對地 Aaron Ridley嘅詮釋就比較有人情味(?)一啲?
強調 尼采 講 自我超越、將自己生命詮釋成完整嘅風格 等 面向
似乎比較強調人嘅能動性(即使呢種能動性 依然係建基喺現實嘅限制下)

呢種詮釋上嘅側重點唔同
正好呼應 編者Pippin係introduction所講
The danger of exaggerating our capacity for self-initiated action and so exaggerating a burden of responsibility is, it turns out, as great as the danger of throwing up our hands and in a self-undermining way bemoaning the all pervasive power of fate and the weakness or epiphenomenal status of consciousness and subjectivity itself. Perhaps the best one can say is that Nietzsche is quite good at conveying to us the sense that this, this complicated and near paradoxical situation, is what could more properly be said to be our modern fate.

我應該會隔一本書之後再睇尼采
可能會係Julian Young嘅Friedrich Nietzsche: A Philosophical Biography
又或者 Aaron Ridley嘅Nietzsche's Conscience Six Character Studies from the Genealogy

btw
如果你係完全新手的話唔建議直接睇呢本
因爲有啲位可能都係太detail
有關尼采嘅入門書推薦
https://thestandnews.com/philosophy/%E6%88%91%E6%80%8E%E6%A8%A3%E8%AE%80%E5%B0%BC%E9%87%87/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞