[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike

睇左atomic habit
兩分鐘法則真係萬試萬靈
有冇人睇過the subtle art of not giving a f*ck?值唔值得睇?
依本係用哲學討論宗教嘅principles可唔可信
例如神蹟, 個世界係咪由上帝創造, 亦有討論苦難同天堂等等嘅概念
依本書係入門級 冇討論得好深入
不過用對話嘅形式討論 啲arguments唔會穩得好辛苦 依樣我覺得幾好

佢冇一刀切話冇用 不過同我本身既諗法一樣 都係提供情感上既依靠
但如果係討論宗教本身 宗教係站不住腳

Amazon有sample
https://www.amazon.com/dp/B087LSVK6G/ref=pe_385040_118058080_TE_M1DP
本~書~真~係~超~長~氣~
但係都有唔少位覺得幾有用 就會睇到好投入
自從出嚟做嘢之後就少咗睇書,最近睇返好似搵返讀書年代好鐘意睇書嘅感覺

呢排睇咗the midnight library同anxious people都好好睇,anxious people尋晚先啱啱睇完覺得後者寫得好啲但前者我有共鳴啲

連睇兩本小說想睇返非小說,開咗atomic habits同why we sleep
睇過,內容空泛,缺乏例證,唔推介
[是晚金句]邱吉爾:我們孤獨地堅守堡疊,直至那些一直隻眼開隻眼閉的人,終於開始醒覺備戰
https://lih.kg/2356085
好,唔該巴打,好彩未買
我忍唔住笑左
東京鐵塔,我的母親父親
蜜蜂與遠雷
仲有本係陳雲寫嘅深水埗歷史
啱啱睇完人間失格
房思琪

本小說唔係完美,但睇埋奕含啲訪問會好心痛

佢有個好朋友(美美)有fb/ig會出下post,會like下/留意撐下佢
大家點樣處置唔再睇嘅書?有冇接受捐書嘅地方介紹?
救世軍
話說上次畀狗查,我袋入面有本「大時代的哲學」,好睇啲狗從來唔睇書唔知「茶毒室」係黃啫,唔係命都冇
有本《影子》買左好幾年都冇郁過
聽完ching咁講 好想開封佢

利申:推理迷
開啦反正都買咗
大力推介鼠男同鬼的足音
發現佢啲作品都冇出電子書
Kobo得一本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞