[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
我反而覺得麻麻 覺得佢structure得有啲亂
um睇落每篇都好似獨立無咩聯繫咁嘅
但係都係同個chapter嘅theme有關
個人感覺篇與篇之間即使聯繫唔大
但淨係內容都好啟發到我
我覺得呢本有時間真係要睇下,幾有啟發性

不過一定要睇英文版,中文聽聞譯得好差
無睇中文版
個人覺得翻譯已經隔左一重
好多野會lost in translation 仲未計大部份都係翻譯做台灣中文 唔係咁易睇
所以儘量都係買返英文版
250 Cases in Clinical Medicine
5th Edition
留名
希特拉本自傳幾好睇
頭果一兩章已經有種氣勢磅礴既感覺
這就是生物學
最近果本係潛意識的力量
唐吉訶德
多謝你呀等我mark低先
Common sense investing
By John Bogle
地中海世界與羅馬帝國

想問邊到揾到高盧戰記
Home is not here by Wang Gungwu
劉仲敬 歐洲的感性邊界
而家睇緊silence of the lambs
睇緊feeling good ,同 the art of thinking clearly

兩本書都唔錯,前者係CBT嘅科普書,後者講平日諗野嘅謬誤,一兩頁講完一個,文筆又通俗易明

前排睇完amusing ourselves to death ,作者Lay out 成個argument 好深入同thoughtful ,雖然前面講美國typography史有點悶,但依然幾有得著,值得一睇
開始睇陳浩基 13·67
有無人有睇正常人?好多人推薦但我睇到一大半都唔知有咩咁特別
有無人講下
近排睇開喱個channel,佢地對文學嘅講解幾有啟發性,個人色彩好強,推薦俾大家睇~ 希望香港可以有更多喱啲channel出現

https://youtu.be/eXSteHomzAQ
睇咗英文版,都覺得無乜特別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞